Een deel van The Book of Magical Charms
NOS NieuwsAangepast

Hulp gevraagd: heksenboek is abracadabra voor Amerikaanse bieb

"Om met Geesten te spreken, roep hun namen aan: Orimoth, Belmoth Lymocke. Zeg hun: ik roep u op bij de namen van de engelen en Sator en Azamor."

De Amerikaanse Newberry Library heeft boeken vol dergelijke spreuken. 80.000 documenten over religie en magie van de Middeleeuwen tot het begin van de Industriële Revolutie. De bibliotheek uit Chicago roept nu de hulp in van het publiek om een deel ervan te vertalen.

De bibliotheek heeft scans van een paar occulte werken online gezet. Zo is er The Book of Magical Charms uit de 17e eeuw. Daarin zijn naast de incantatie hierboven ook instructies te vinden voor valsspelen met dobbelen en het tegengaan van kiespijn ("de tand uit de schedel van een dode man" om je nek doet wonderen).

(lees verder na de foto)

Een deel van The Book of Magical Charms

Ook een werk van Harvard-rector Increase Mather, dominee en rechter tijdens de beruchte heksenprocessen van Salem, is online gezet: Cases of Conscience Concerning Evil Spirits. Hij waarschuwt juist voor de verleidingen van Satan. Ook zet hij uiteen hoe heksen het best kunnen worden aanpakt. Hij blijkt een tegenstander van de waterproef, want "dat heeft God nooit goedgekeurd".

"Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te vertalen", vertelt Christopher Fletcher in de Amerikaanse pers. Wat kennis van Engels of Latijn is voldoende. "Dit is een prachtige manier om het grote publiek met teksten te laten werken die ze anders nooit gezien zouden hebben."

Volgens Fletcher bewijzen de spreukenboeken de niet-aflatende interesse van onze voorouders in toverkunst. "Zowel de Protestantse als de Katholieke Kerk deed goed zijn best om te voorkomen dat mensen dit soort manuscripten zouden zien. Maar dit is een mooi bewijs dat ondanks al die pogingen, mensen toch met magie bezig bleven."

Toch zijn er ook mensen die op Twitter waarschuwen dat zo'n project nooit goed kan aflopen. "Nee! Slecht idee!", waarschuwt een van hen. "Hebben deze mensen nooit een horrorfilm gezien?!"

Een ander adviseert om Robert Langdon in te schakelen, de symbooldeskundige uit de boeken van Dan Brown.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl