NOS WielrennenAangepast

Droom van Foix laat Barguil deceptie van Chambéry vergeten

Op 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk, in de bolletjestrui je eerste etappezege in de Tour de France boeken. Een droom is werkelijkheid geworden voor Warren Barguil in Foix.

"Ik weet nog dat ik als kind op 14 juli alle Fransen aanmoedigde", reageert de winnaar, die in Saint-Girons al snel voor de aanval koos, maar dat ook al snel moest bekopen en vroeg stuk zat.

"Ik was te actief in het begin, maar ik wilde niet opgeven. Ik ben de eerste klim vol gas naar boven gereden om punten voor de bergtrui te pakken. Toen viel Alberto Contador aan en kon ik met hem mee."

'Dacht dat het niet meer ging lukken'

Op de tweede klim moest de Fransman Contador en Mikel Landa laten gaan. Barguil: "Ik dacht toen dat het niet meer ging lukken vandaag." Samen met Nairo Quintana kwam Barguil toch terug waarna hij kon meesprinten om de zege.

"Met nog 800 meter te gaan zag ik via het scherm Contador achterin zitten. Zijn aanval kwam voor mij precies op het juiste moment. Hij was als het ware mijn lead-out", analyseert de ritwinnaar met een lach op zijn gezicht.

"Alberto is al heel lang mijn idool. Ik had nooit gedacht in de gelegenheid te komen dat ik met hem op de dagzege zou strijden, laat staan dat ik hem in een rechtstreeks duel zou verslaan."

Barguil wint sprintje in Foix, gele trui Aru niet in gevaar

"Hij heeft de concurrentie voor de bergtui vandaag wel ontmoedigd", constateert een meer dan tevreden ploegleider Aike Visbeek, die met Sunweb voor het eerst kon juichen deze Tour.

Barguil is de eerste Franse winnaar op de nationale feestdag sinds David Moncoutié in 2005. Visbeek: "In de bus maakten we er nog grappen over. Ik zei tegen Warren: je komt uit Bretagne, dus 14 juli zegt jou niet zoveel. Daar hebben we om gelachen."

'Alles komt perfect samen'

Na de finish stond de vriendin van Barguil klaar om hem als eerste te kussen. Visbeek: "Hij was super gemotiveerd, al helemaal omdat zijn familie en vrienden hier zijn", vertelt de ploegleider. "Het komt allemaal perfect samen voor hem. Dit is voor elke Fransman een droom."

Eind april liep Barguil in de Ronde van Romandië nog een breuk op in zijn bekken. "We hadden erop gerekend dat hij in de tweede helft van deze Tour op zijn best zou zijn. Dat zie je ook", aldus Visbeek.

De aanvalslust van de 25-jarige Barguil kleurt mede deze Ronde van Frankrijk. In de negende etappe dacht hij dat te zien belonen met de ritzege in Chambéry. Hij juichte zelfs, maar op de finishfoto was te zien dat niet hij maar Rigoberto Uran de zware rit won.

Wel pakte hij in Chambéry de bollentrui, die hij met verve verdedigt door aan te vallen. Het moet raar lopen, wil Barguil op de Champs-Élysées niet als beste klimmer van de Tour worden gehuldigd.

Met 94 punten heeft hij bijna drie keer zoveel als Landa, die met 33 punten de nummer twee in het bergklassement is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl