'Grootste zwarte markt op dark web opgerold bij politieactie'

Aangepast
AFP

Alphabay, een van de grootste zwarte markten op het internet, is gesloten na een internationale politieactie. Op de website werden onder meer drugs, wapens en vervalste identiteitsbewijzen verhandeld.

De online zwarte markt was onderdeel van het zogeheten dark web en daardoor niet te vinden via normale zoekmachines. Alphabay was alleen bereikbaar via een speciale webbrowser.

Op de website werden illegale goederen aangeboden en verkocht met behulp van cryptovaluta zoals bitcoins. Op een gemiddelde dag werd er voor zo'n 700.000 dollar aan spullen verhandeld.

Alphabay is al op 6 juli uit de lucht gehaald. Er waren toen speculaties dat de eigenaar van de website ervandoor was gegaan met de opbrengsten van verkopers. Nu blijkt dus dat het een politie-actie was.

De Wall Street Journal meldt dat de Amerikaanse, Canadese en Thaise politie hebben samengewerkt om Alphabay te ontmantelen. Op hetzelfde moment werd er huiszoeking gedaan in verschillende landen.

Beheerder

In Thailand werd een 26-jarige Canadees opgepakt. Volgens de politie is hij een van de beheerders van de site. De man zou zichzelf kort na zijn arrestatie hebben opgehangen in een Thaise cel.

Met wie de Canadees samenwerkte, is niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe de politie de man op het spoor is gekomen.

Mogelijk gebeurde dat na een fout van een van de beheerders. Op die manier achterhaalde de politie wie de oprichter was van Silk Road. Dat was een andere grote zwarte markt op het internet, die in 2013 werd opgerold. De beheerder van die website kreeg een levenslange celstraf opgelegd.

STER Reclame