'Overheid huurt veel meer externen dan volgens eigen regels mag'

ANP

Ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven aan het inhuren van extern personeel, schrijft het AD. Dit ondanks de oproep van het kabinet om de kosten daarvan juist terug te dringen.

De uitgaven aan extern personeel stegen in twee jaar tijd met 19 procent, tot 2,4 miljard euro in 2016. Uit onderzoek van het AD blijkt dat steeds meer ministeries de rijksnorm overschrijden. Die bepaalt dat maximaal 10 procent van de personeelskosten naar externen mag gaan. Volgens het AD was het in 2015 11 procent en in 2016 bijna 13 procent.

Het ministerie van Financiƫn is koploper. Dat huurde voor 272 miljoen euro externe kennis in om orde op zaken te stellen bij de Belastingdienst. Ook andere ministeries waren fors meer kwijt: het ministerie van Infrastructuur en Milieu huurde voor 252 miljoen mensen in en het ministerie van Veiligheid en Justitie voor 237 miljoen, schrijft het AD. De ministeries betaalden vooral veel aan externe ict-ers.

Gemeenten

Maar ook de grote gemeenten huurden fors meer mensen in. Rotterdam verdubbelde zijn uitgaven aan externen in twee jaar tijd tot 86 miljoen euro. Amsterdam spendeerde vorig jaar een recordbedrag van 224 miljoen aan flexwerkers, uitzendkrachten, zzp'ers en consultants.

Volgens de gemeenten is de externe kennis hard nodig om alle extra taken die ze van het Rijk hebben gekregen, in goede banen te leiden.

Ook Binnenlands Bestuur schreef deze week dat gemeenten minder externen willen inhuren, maar dat dat niet lukt, vooral niet in de vier grote steden.

Zorgwekkend

De FNV noemt de ontwikkeling teleurstellend en zorgwekkend. "Bij de overheid zou juist sprake moeten zijn van een afname van flexibel werk. Externe krachten hebben vaak minder perspectief en een slechtere rechtspositie. De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven."

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak noemt de cijfers schokkend: "Externe consultants, adviseurs en managers zijn heel duur. En als zij vertrekken, verdwijnt kennis en expertise." Ook de VVD is bezorgd. "Van externen maak je alleen gebruik als het echt nodig is", zegt VVD-Tweede Kamerlid Jan Middendorp in het AD.