NOS NieuwsAangepast

'Diplomatiek masseur' Macron wil meetellen en legt Trump in de watten

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

Lang geleden, toen Donald Trump nog gewoon een ondernemer was, noemde hij Frankrijk een verschrikkelijke handelspartner. "De Fransen? Onbeleefd!"

Na de aanslagen in Parijs in 2015, zei de politicus Trump dat de Fransen het aan zichzelf hadden te wijten. "Frankrijk heeft zulke strenge wapenregels. Alleen de bad guys hadden wapens", zei hij.

Tijdens de Franse verkiezingsstrijd koos president Trump expliciet partij: de extreem-rechtse Marine Le Pen is de beste kandidaat als het gaat om de grensbewaking, zij is de sterkste kandidaat als je ziet wat er nu allemaal in Frankrijk gebeurt.

En toen Trump kort geleden het klimaatverdrag van Parijs opzegde en de Franse president Macron hem daarvoor bekritiseerde, zei Trump: "Ik ben er voor de kiezers in Pittsburgh, niet voor die in Parijs."

Vulgair, lomp, grof

Het moge duidelijk zijn: het eerste staatsbezoek van Donald Trump aan Frankrijk is geboren onder een slecht gesternte. Maar de hatelijke gevoelens zijn geheel wederzijds. Bijna de helft van de Fransen vond het volgens een peiling geen goed idee om Donald Trump uit te nodigen op dé Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet.

Fransen zijn niet dol op Amerika, waar in hun ogen alles alleen maar om geld draait. En Trump is vulgair, lomp en grof, waar vooral de Parijzenaars zichzelf graag zien als smaakvol, genuanceerd en fijnbesnaard.

De Franse televisie meldde dat tijdens het staatsdiner gisteravond kreeft en kaviaar op het menu stonden. "Maar Trump houdt toch alleen van steak met ketchup?", zei de presentator vol hoon.

Diner met uitzicht: Trump en Macron met hun vrouwen in de Eiffeltoren

Om de relaties wat op te klaren, heeft Emmanuel Macron dezer dagen werkelijk alles uit de kast getrokken. De ontvangst was gisteren op het presidentieel paleis, het diner was bij sterrenkok Alain Ducasse op de Eiffeltoren met sprookjesachtig uitzicht. Vandaag, bij de feestelijkheden op Quatorze Juillet, mag Trump als eregast plaatsnemen op de tribune op Place de la Concorde voor het defilé.

De laatste Amerikaanse president die die eer ten deel viel, was George Bush senior, bijna dertig jaar geleden.

Rode loper

Macron is een man van diplomatieke massagetechnieken. Een staatshoofd dat in de watten wordt gelegd, is sneller geneigd te spinnen van genot, is de gedachte.

Eerder bood Macron Vladimir Poetin al een bijna koninklijke ontvangst in het paleis van Versailles. Nu gaat dus voor Trump de rode loper uit.

  • AFP
    Macron ontving Trump gisteren in het Élysée-paleis
  • AFP
    De twee lijken goed met elkaar door een deur te kunnen
  • EPA
    Ook voor Melania Trump werd de rode loper uitgelegd: zij bezocht de Notre Dame...
  • AFP
    ...en voer met Brigitte Macron over de Seine
  • AFP
    De echtparen Trump en Macron bezochten ook samen het graf van Napoleon

Of die technieken zin hebben en concreet resultaat opleveren, moet nog blijken. Bij de gezamenlijke persconferentie van Macron en Trump gisteravond gedroegen de twee staatshoofden zich in ieder geval als een verliefd stelletje. Macron hield niet op Trump te bedanken voor zijn komst. Trump noemde Frankrijk dit keer "een spectaculair land" en omschreef Parijs als "een van de mooiste steden ter wereld".

Wat in ieder geval duidelijk werd: president Macron, nu twee maanden aan de macht, eist zijn plaats op als mondiaal diplomaat. Hij wil meetellen op internationaal niveau, hij wil Frankrijk weer als supermacht opstoten in de vaart der volkeren.

En Donald Trump? Die verklaarde zijn liefde aan de lichtstad. "We komen nog eens terug!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl