Maryam Nawaz Sharif, de dochter van de Pakistaanse premier.
NOS NieuwsAangepast

Het Nederlandse Calibri brengt mogelijk de Pakistaanse premier ten val

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur NOS Online

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur NOS Online

Bijna iedereen kent het en ook dit artikel is ermee getypt voordat het online kwam te staan: Calibri, het standaardlettertype van tekstverwerkingsprogramma Word.

Het lettertype kan de Pakistaanse premier en zijn familie weleens lelijk gaan opbreken. "Het is een prachtig en bizar verhaal", zegt Lucas de Groot, de Nederlandse ontwerper van Calibri, tegen de NOS.

Vervalste documenten

Het gaat om documenten waarmee de dochter van de Pakistaanse premier, Maryam Nawaz Sharif, haar onschuld in een corruptiezaak heeft willen aantonen. Ze zou via schimmige constructies de eigenaar zijn van dure appartementen in Londen. Die beschuldiging volgde op onthullingen uit de Panama Papers die de Pakistaanse premier en zijn familie al een jaar achtervolgen.

Maryam Nawaz wilde aantonen dat er niets illegaals is aan de luxueuze appartementen. Haar documenten bleken alleen getypt in Calibri, terwijl dat lettertype ten tijde van de datum op de documenten (februari 2006) nog helemaal niet in Word zat. En dus is het een vervalsing, zegt het team dat in opdracht van de overheid onderzoek doet naar de corruptie van de familie Sharif.

Volgens De Groot kan Calibri inderdaad niet door de premiersdochter zijn gebruikt in 2006. "De kans is eigenlijk nul dat die dochter het toen nog totaal onbekende lettertype uit een bètaversie van Windows Vista heeft geplukt, heeft geïnstalleerd op haar computer en vervolgens het standaard lettertype heeft vervangen."

De Groot ontwierp Calibri in 2003, werkte er anderhalf jaar aan en stuurde het in maart 2004 naar Microsoft. Het bedrijf maakte het lettertype niet direct beschikbaar, vertelt De Groot. "Calibri was eigenlijk bedoeld om teksten langer leesbaar te maken. Het was daarom een enorme eer toen Microsoft begin 2007 besloot om het standaardlettertype in Word, dat was toen nog Times New Roman, te vervangen door dat van mij."

Platgebeld door Pakistanen

Toch is er een kleine kans dat Calibri via illegale wegen op de computer van Sharif is beland. De Groot wordt intussen door beide kampen en de media in Pakistan platgebeld over het lettertype en de precieze datum waarop het klaar was. "Mijn secretaresse heeft intussen een Engelse tekst met wat feiten klaarliggen. Die geven we nu maar af."

Het is niet voor het eerst dat De Groot moet controleren of iets is getypt in het lettertype Calibri. "Ik ben al vaker benaderd over mensen die willen nagaan of iets wel echt Calibri is. De laatste keer was er iets met een erfenis in Amerika. Meestal mailen ze dan het testament. Soms is het een aantal keer gekopieerd en lijkt het lettertype op iets anders, maar ik zie altijd meteen of het Calibri is."

De Groot werkt intussen nog steeds aan Calibri. "Onlangs nog heb ik de Hebreeuwse versie afgemaakt. Een ontzettend leuke klus en hele eer als het dan wordt gebruikt. Ik ben er speciaal voor naar Israël gegaan om met mensen over de details van het lettertype te praten."

De ophef in Pakistan over het gebruik van zijn lettertype blijft hij volgen. "De regering daar staat op het punt van vallen. Een bizar verhaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl