NOS WielrennenAangepast

Aru ontneemt Froome de gele trui

De samenvatting: Froome verliest geel, Aru wint etappe

Chris Froome heeft in de Pyreneeënrit naar Peragudes de gele trui moeten afstaan aan de Italiaan Fabio Aru. In een schitterende sprint bergop won Romain Bardet de etappe, voor Rigoberto Urán en Aru.

Op de slotklim duurde het lang voor de favorieten elkaar aanvielen. Aru en Bardet sprongen als eersten weg, Chris Froome kon hun tempo niet volgen en kwam 22 seconden later over de streep.

In het algemeen klassement staat Aru nu zes seconden voor op Froome. Romain Bardet is de nummer drie in het klassement op 25 seconden van Aru.

Aan de voet van de Col de Peyresourde miste Mikel Nieve de bocht, hij schoot tussen de campers door het gras in. Froome en Aru kwamen goed weg, zij kwamen net voor de supporters tot stilstand. De concurrenten besloten daarna te wachten tot Froome en Aru weer waren teruggekeerd.

Op de Peyresourde (eerste categorie) moest Nairo Quintana al snel lossen, de andere favorieten konden het tempo, bepaald door Sky-knechten Mikel Landa en Mikel Nieve (Sky), wel aan. Later moest ook Alberto Contador de anderen laten gaan.

Froome en Aru schieten rechtdoor, Nieve belandt tussen de caravans

Twaalf vroege vluchters

Al snel na het startschot trokken twaalf renners ten aanval, met Koen de Kort, Thomas De Gendt en Diego Ulissi en ook Marcel Kittel en Michael Matthews. De laatste twee zaten mee voor de tussensprints, daarin bleef Matthews Kittel voor.

Ook Steven Cummings was van de partij in de kopgroep, die al snel een voorsprong van zes minuten kreeg.

Hoewel geen van de twaalf leiders kans maakte om Froome uit de gele trui te rijden, reed diens Sky-ploeg wel de hele dag op kop. Het dozijn werd na het wegvallen van Kittel een elftal en op de Port de Bales (buitencategorie) viel ook De Kort weg.

Cummings bleef over, rondde de top als eerste en begon met twee minuten marge op een groep met alle kanshebbers aan de Peyresourde, waarna de finale losbarstte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl