President Poetin, de Wit-Russische president Loekasjenko en zijn zoon bij een eerdere oefening EPA

Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO is optimistisch over de relatie met de Russen, ondanks een toename van het aantal incidenten tussen de NAVO en Rusland van de laatste maanden. "Bemoedigende vooruitgang", zo omschreef hij het overleg met de Russen dat vandaag in Brussel plaatsvond.

De laatste weken was er een groot aantal vliegincidenten boven de Oostzee. Russische vliegtuigen schonden daarbij het luchtruim van de NAVO en Finland. Volgens Stoltenberg is dat niet dramatisch, zolang de afhandeling maar professioneel gaat. "Het gaat steeds beter. Het aantal gevaarlijke situaties neemt af", zegt hij.

Zapad

Hij is optimistisch over de gesprekken met de Russen. Er worden steeds meer gegevens uitgewisseld. Maar de NAVO maakt zich wel grote zorgen over de Russische oefening die in september wordt gehouden. Onder de naam Zapad 2017 wordt van 14 tot 20 september net gedaan alsof Wit-Rusland wordt aangevallen. Het wordt de grootste oefening van de Russen sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Wel is tijdens het overleg in de speciale Rusland-NAVO werkgroep afgesproken om waarnemers toe te laten.

De Russen hebben vandaag in Brussel enig inzicht gegeven in het aantal troepen en materieel voor de oefening. Stoltenberg wilde daar niet veel over zeggen. Maar volgens inlichtingendiensten zetten de Russen voor het verplaatsen van materieel meer dan 4000 treinen in en zullen 30.000 soldaten richting Wit-Rusland gaan.

De vrees bij de NAVO is dat na de oefening veel troepen in het land achterblijven. Oekraïne maakt zich al grote zorgen en denkt dat de Russen op deze manier een tweede front richting Oekraïne openen.

Cyberoorlog

Tijdens de oefening gaan de Russen alle vormen van oorlog oefenen. Er wordt niet alleen een oorlog op de grond en in de licht nagedaan, maar ook een cyberoorlog, waarbij in dit geval de Russen worden aangevallen.

De Verenigde Staten hebben ondertussen Patriot-raketten, een luchtverdedigingssysteem, naar Litouwen vervoerd. Officieel vanwege een defensie-oefening van de NAVO, Tobruq Legacy, maar het is volgens de militaire website Stars en Stripes niet uitgesloten dat de raketten ook nog in Litouwen staan als de Zapad2017 oefening van de Russen bezig is.

STER reclame