VN-troepen patrouilleren in de stad Bria na weer een uitbraak van geweld AFP

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft haar personeel uit een kliniek in de Centraal-Afrikaanse Republiek geëvacueerd na de moord op een baby. Het meisje werd eerder deze week door twee mannen door het hoofd geschoten terwijl ze in de armen van haar moeder lag. Het personeel is overgebracht naar de hoofdstad Bangui.

"De wreedheid van deze aanval laat zowel het willekeurige karakter van het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek zien als de verontrustende toename ervan. Het toont ook het complete gebrek aan respect van de gewapende groepen in dit gebied voor de medische zorg", schrijft Artsen zonder Grenzen in een persbericht.

De kliniek staat in de stad Zemio in het zuidoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek. Tienduizenden mensen zijn naar de stad gevlucht vanwege het geweld in de regio.

Staatsgreep

In de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt sinds 2013 gevochten. Islamitische rebellen pleegden toen een staatsgreep in het land. Christelijke milities namen daarop wraak op de militante islamitische coalitie. Fracties binnen de islamitische coalitie hebben zich na de coup afgescheiden en strijden ook tegen elkaar.

Een akkoord over een staakt-het-vuren, dat vorige maand door dertien van de veertien strijdende groepen werd afgesloten, wordt nauwelijks nageleefd.

STER reclame