Vliegtuigen komen laag over bij Maho Beach op Sint Maarten
NOS NieuwsAangepast

Toeriste komt om door 'jetblast' vertrekkend vliegtuig op Sint Maarten

Een toeriste op Sint Maarten is omgekomen op Maho Beach. Het strand ligt aan het begin van een startbaan van de Princess Juliana luchthaven in Philipsburg.

De toeriste stond bij een hek dat het strand scheidt van de landingsbaan. Toen de motoren van een vertrekkend vliegtuig vol gas gaven, werd zij weggeblazen en viel met haar hoofd tegen een betonblok. De toeriste werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed aan haar verwondingen.

Het slachtoffer zou een 57-jarige vrouw zijn uit Nieuw-Zeeland.

Jetblast

Princess Juliana International Airport is een populaire trekpleister voor vliegtuigliefhebbers uit de hele wereld. Op Maho Beach aan het begin van de landingsbaan scheren vliegtuigen rakelings over de hoofden van badgasten en strandgangers om kort daarna de wielen aan de grond te zetten. Hierdoor staat het vliegveld bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld.

Ook vliegtuigen die opstijgen, zijn een attractie. Door de korte landingsbaan zetten de grote verkeersvliegtuigen hun straalmotoren vol open. Deze jetblast is krachtig genoeg om badgasten op het strand omver te blazen.

  • Dick Drayer / NOS
    Toeristen kijken naar de vliegtuigen bij Maho Beach op Sint Maarten
  • Dick Drayer / NOS
    Toeristen kijken naar de vliegtuigen bij Maho Beach op Sint Maarten
  • Dick Drayer / NOS
    Toeristen kijken naar de vliegtuigen bij Maho Beach op Sint Maarten

Voor zover bekend heeft dit nooit eerder tot dodelijke slachtoffers geleid. Wel gaat het vaak mis, waardoor mensen gewond raken. Zo ook in 2000. Een Zwitserse toeriste werd door zo'n jetblast omvergeblazen en liep ernstige verwondingen op. Zij stelde de luchthaven aansprakelijk en procedeerde tot aan de Hoge Raad om haar gelijk te halen.

De zaak ging de geschiedenis in als het zogenaamde jetblast-arrest. Daarin werd bepaald dat de waarschuwingsborden bij het vliegveld niet voldoende waren, omdat niemand zich er iets van aantrok. Tot op vandaag is er desondanks niets veranderd aan die situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl