Stadion Galgenwaard in Utrecht ANP Pro Shots

Islamitische Staat heeft een oproep gedaan om een aanslag te plegen op het EK vrouwenvoetbal in Nederland. Dat meldt SITE Intelligence Group, een organisatie die communicatie van terroristische organisaties monitort en geregeld wordt aangehaald in internationale media.

IS zou zogenoemde lone wolves hebben opgeroepen om stadion Galgenwaard in Utrecht aan te vallen tijdens de wedstrijd Engeland - Schotland op 19 juli. SITE Intelligence Group heeft die informatie uit een pro-IS-kanaal van de chat-app Telegram. Voor de wedstrijd zijn 4500 kaarten verkocht.

Een woordvoerder van de toernooiorganisatie laat aan de NOS weten in nauw contact te staan met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "We zijn geïnformeerd door de NCTV, en er wordt serieus naar gekeken." Afgelasting van de wedstrijd is volgens de woordvoerder niet aan de orde.

Een woordvoerder van de NCTV zegt dat er bij dit soort evenementen sowieso altijd contact is. De NCTV onderzoekt de oproep, maar kan er verder nu niets over zeggen.

Vaker oproepen

Het is niet ongebruikelijk dat IS oproept om specifieke doelen in het Westen op de korrel te nemen. Eerder deze maand waren er oproepen om tennistoernooi Wimbledon en Onafhankelijkheidsdag-vieringen in de VS aan te vallen.

STER reclame