Zorgen over turbozwemlessen: 'Zwemmen is geen trucje'
De zwembond KNZB is bezorgd over de populariteit van de 'turbozwemlessen', waarbij kinderen binnen enkele weken klaargestoomd worden voor het A-diploma. Volgens de bond duurt het veel langer voordat een kind veilig kan zwemmen, omdat de zwemvaardigheden moeten inslijten en het benodigde uithoudingsvermogen langzaam wordt opgebouwd.
Ouders kiezen steeds vaker voor de kortdurende zwemcursussen, bijvoorbeeld om hun kind nog snel voor de vakantie te leren zwemmen. Ook worstelen drukbezette ouders met de maanden- en soms jarenlange wekelijkse gang naar het zwembad, waar hun kind dan telkens 1 uurtje les krijgt.
Zwemveilig
"Zwemmen is geen trucje dat je aanleert", zegt Ellen Julius van de KNZB. "Kinderen kunnen niet in twee weken tijd het goede zwemmen aanleren." Ouders denken ten onrechte dat hun kind na de intensieve lessen goed kunnen zwemmen. Maar dat gaat niet zo snel, het belangrijkste is dat kinderen daarna blijven zwemmen, zegt Julius. Anders raken kinderen volgens haar de aangeleerde vaardigheden snel weer kwijt.
"De perceptie is vaak: mijn kind heeft een diploma, dus het is goed", zegt ze, "maar dat is een misvatting." De zwembond noemt kinderen pas echt 'zwemveilig' als ze tot en met het C-diploma door zijn gegaan met de lessen. Na het A-diploma kan een kind zich nog niet voldoende redden in het water.
Drie maanden minimaal
"Je kunt niet alle turbozwemlessen over een kam scheren", zegt een woordvoerder van het Leeghwaterbad in Purmerend. Sommige zwembaden geven cursussen van twee weken, met elke dag twee uur zwemmen, maar het Purmerendse bad biedt een turbocursus van drie maanden aan, met drie lesuren per week, voor het bereiken van het A-diploma. "Drie maanden, 39 klokuren zwemles, is het minimum."
De aangemelde kinderen, meestal 5-jarigen, worden eerst gescreend. "We kijken of ze watervrij zijn, of ze op hun rug en hun buik in het water durven te liggen." Bovendien zijn de ouders verplicht om hun kinderen direct voor het B-diploma in te schrijven, "en dat is regulier, geen turbo". Pas dan kunnen kinderen veilig het water in, vinden ze in Purmerend.
Toezicht
Overigens is in Nederlandse gemeenten de discussie weer opgelaaid over toezicht op meren en strandjes, na de verdrinkingsdood van een 5-jarig meisje in Amsterdam. Overal is dat anders geregeld, en op veel zwemplekken is het zwemmen op eigen risico.
Jaarlijks verdrinken gemiddeld tachtig mensen, onder wie negen kinderen.