Vliegveld Lelystad
In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Zwollenaren schrikken van gevolgen uitbreiding Lelystad Airport

De Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen zal flinke geluidsoverlast ervaren als Lelystad Airport uitbreidt. Dat betoogde actievoerder Leon Adegeest van het comité Hoogoverijssel gisteravond tijdens een informatieavond.

In de milieueffectrapportage die gemaakt is voor het ministerie van Infrastructuur ligt de nadruk op de gevolgen voor Flevoland, Overijssel komt er niet in voor. Het actiecomité heeft de gevolgen voor de provincie en Zwolle nu zelf uitgezocht.

De landende vliegtuigen komen op 1800 meter het luchtruim van de provincie binnen en dalen bij Zwolle naar 900 meter. Dat levert meer dan 40 decibel op, een geluidsniveau dat overeenkomst met dat van voorbijrazende vrachtauto's, zegt het comité, dat vreest voor slaapproblemen.

Schrikmoment

De aanwezigen op de informatieavond reageerden geschokt op het betoog van Adegeest. Gemeenteraadslid William Dogger (van de lokale partij Swollwacht) zag de voorspelde overlast niet aankomen. "Dat was een schrikmoment." Ook D66-Statenlid Rob Wertheim schrok van de mededeling van Adegeest.

Het was de tweede keer dat de bevolking geïnformeerd werd over de uitbreidingsplannen; de vorige keer was in 2014 op de WK-avond dat Oranje tegen Chili speelde.

Het actiecomité bereidt een rechtszaak tegen het ministerie voor. Daarvoor werft het nu fondsen. Het comité verwacht zo'n 100.000 euro nodig te hebben, schrijft RTV Oost.

In 2015 heeft de regering besloten Lelystad Airport uit te breiden. Dan wordt er ook boven Overijssel gevlogen. De definitieve aanvliegroutes zijn inmiddels bekendgemaakt. De vakantievluchten starten 1 april 2019.

Overijssel en Flevoland hebben al geklaagd bij staatssecretaris Dijksma: zonder inspraak werden de Lelystad-routes door Luchtverkeersleiding Nederland vastgesteld en twee weken geleden gepresenteerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl