Campers en caravans op een camping in Katwijk
NOS NieuwsAangepast

Campers en caravans in trek: 'Ouderwets gezellig'

De verkoop van campers is flink gestegen. In het eerste halfjaar van 2017 werden in Nederland 1258 nieuwe kampeerauto's geregistreerd, ruim 16 procent meer dan het jaar ervoor. Ook werden er meer nieuwe caravans verkocht (4 procent).

Uit cijfers van autobranchevereniging Bovag, Kampeer en Camper Industrie (KCI) en brancheorganisatie VWE, blijkt dat inmiddels een op de negen huishoudens met meerdere personen een camper of caravan heeft. In Nederland zijn het er in totaal zo'n 550.000.

De kampeerauto's zijn vooral in trek bij gepensioneerden, vertelt een woordvoerder van Bovag. Deze ouderen kopen veelal luxe campers, die rond de 70.000 euro kosten. "Deze mensen hebben een flinke spaarpot, geen werk meer en de kinderen zijn de deur uit. Zij trekken eropuit in Europa in een camper die van alle gemakken is voorzien."

Jongeren kiezen vaker voor een goedkopere, tweedehandscamper en gaan daarmee op vakantie in het buitenland.

'Ouderwets gezellige caravans'

Ook de verkoop van caravans steeg in de eerste zes maanden van 2017. Dit geldt zowel voor nieuwe als tweedehandscaravans. "Daarmee kruipt de sector weer een beetje uit het dal", zegt de Bovag-woordvoerder. "Een paar jaar geleden was de verkoop van caravans op een dieptepunt."

Met name jonge gezinnen kiezen steeds vaker voor de aanschaf van een gebruikte caravan, die meestal minder dan 10.000 euro kost. Volgens Bovag heeft deze groep een all-inclusivevakantie in Turkije of Egypte verruild voor een kampeervakantie in Europa.

"Zij denken vaak terug aan de tijd dat ze zelf met hun ouders op vakantie gingen en kiezen er dan voor om een caravan te huren of meteen te kopen. Ouderwets gezellig op de camping."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl