'Onhoudbare situatie' in zorg voor meervoudig ernstig gehandicapten
De Vereniging voor Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) luidt de noodklok over de zorg van meervoudig ernstig gehandicapten. In een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn vraagt de vereniging om meer middelen om de specialistische zorg voor "deze stille, onzichtbare groep" te behouden én te verbeteren.
In Nederland zijn tussen de 7000 en 8000 mensen meervoudig ernstig gehandicapt. Deze groep, in leeftijd tussen de 2 en 55 jaar, kampt met zowel zware verstandelijke als fysieke beperkingen. De ontwikkeling van deze gehandicapten blijft vaak steken rond een leeftijd van 0 tot 24 maanden.
Voor dagelijkse handelingen als aankleden, wassen en eten zijn deze mensen volledig afhankelijk van zorg van anderen. Zorg die vaak voor de rekening komt van het gezin, maar gezien de complexiteit van de beperkingen ook door gehandicaptenorganisaties en specialistische zorgverleners wordt verleend.
"Organisaties, zorgverleners en ouders uit het hele land trekken bij ons aan de bel", zegt Frank Bluiminck, directeur van VGN. "De basale zorg voor deze groep lukt al nauwelijks, maar extra zorg die de kwaliteit van leven van deze mensen enigszins verbetert, dat staat echt in de verdrukking." Bluiminck doelt hierbij op extra handelingen bij patiënten als wandelen, in bad gaan en het leren gebruiken van de stem. "Juist deze zaken kunnen het toch al zware leven van de patiënt net iets draaglijker maken."
Duidelijk is in elk geval dat de huidige vergoeding niet toereikend meer is.
Maar voor die extra zorg zijn extra zorgverleners nodig. En om het extra personeel te betalen is meer geld noodzakelijk. Door bezuinigingen legden zorgorganisaties tot nu toe zelf bij om de gewenste zorg te leveren, maar dat is volgens tientallen grote zorgaanbieders niet langer houdbaar. Daar komt bij dat de groep cliënten groeit, doordat velen ouder worden dan aanvankelijk gedacht.
VGN vraagt daarom de staatssecretaris op korte termijn om 15 tot 20 miljoen euro extra, om zo het ergste leed op te kunnen lossen. Voor in de verdere toekomst ziet Bluiminck een andere oplossing: "Voor de lange termijn moeten we opnieuw gaan kijken: wat is eigenlijk de vergoeding die bij dit type zorgt hoort? Duidelijk is in elk geval dat de huidige vergoeding niet toereikend meer is."
Vorige week schreef staatssecretaris Van Rijn al een brief aan de Tweede Kamer waarin hij extra aandacht beloofde voor meervoudig ernstig gehandicapte kinderen. Bluiminck vindt dit een goed begin, maar blijft kritisch: "Aandacht voor de kinderen met dergelijke beperkingen is goed, maar het is een gemiste kans dat de staatssecretaris het structurele probleem niet erkent, voor een veel grotere groep."