Geweigerde bezoekers krijgen wel hun geld terug AFP

De Belgische politie heeft een preventieve screening uitgevoerd op de bezoekers van het dancefeest Tomorrowland in Boom. 38 feestgangers hebben van tevoren te horen gekregen dat ze niet welkom zijn.

Tot nu toe zijn ongeveer 400.000 tickets verkocht voor het festival dat de komende twee weekenden wordt gehouden. Het is voor het eerst dat de politie alle bezoekers aan een screening onderwerpt.

Dieven en pillenslikkers

De gegevens van de mensen met een kaartje worden door de nationale databank van de politie gehaald. De criteria voor weigering zijn niet bekendgemaakt. Wel zegt de politie tegen de Belgische zender VRT dat het niet gaat om mensen die bijvoorbeeld een strafblad hebben voor diefstal, drugsgebruik of een handgemeen.

De Belgische Privacycommissie is ontstemd over de gang van zaken. De politie verwijst bezoekers die zijn geweigerd door naar deze overheidscommissie, maar die is niet van tevoren geïnformeerd. De Privacycommissie betwijfelt of de screening rechtmatig is en is een onderzoek gestart.

De politie heeft toestemming gekregen van de twee betrokken gemeentebesturen voor het onderzoek. De hoofdinspecteur is verbaasd over de kritiek: "Als er iets gebeurt, krijgen we het verwijt dat de politie niet genoeg doet. Nu doen we blijkbaar te veel. Er moet een heldere lijn in komen", zegt hij tegen de VRT.

STER reclame