Bloedzakken bij een bloedbank in Nederland
NOS Nieuws

Onderzoek naar oorzaak Brits bloedschandaal

De Britse premier May stelt een onderzoek in naar een schandaal met vervuild bloed in de jaren 70 en 80. Toen overleden ongeveer 2400 mensen aan de gevolgen van infecties als hiv en hepatitis C, die ze hadden opgelopen door een bloedtransfusie. Duizenden anderen werden ernstig ziek.

Het onderzoek moet leiden naar de oorzaak van het "vreselijke onrecht" dat mensen destijds is aangedaan, zegt May. Ongeveer 7500 mensen zouden de infectie hebben gekregen via geïmporteerd bloed, zo zou blijken uit nieuw bewijsmateriaal.

Onder de slachtoffers waren veel hemofilie-patiënten. Die moeten geregeld een behandeling ondergaan en zijn daarvoor afhankelijk van bloeddonors. Dat waren bijvoorbeeld Amerikaanse gevangenen, die hun bloed verkochten.

Tragedie

Downing Street laat weten dat "het een tragedie is die iedereen die erbij betrokken was onmetelijke ellende en verdriet heeft berokkend en dat zij het verdienen dat er een uitgebreid onderzoek komt om de waarheid te achterhalen". In maart werd al een compensatieregeling getroffen.

Volgens Labour-leider Corbyn is het niet uitgesloten dat het onderzoek zal leiden tot vervolging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl