Megakerk in Yerseke
NOS NieuwsAangepast

Megakerk Yerseke: 'moet niet kunnen' of 'je bouwt hem voor 100 jaar'

Aan de ene kant een uitgestrekt weiland met fruitbomen erachter, aan de andere kant een boerderij en dan een groot natuurgebied. Ertussenin moet de megakerk van Yerseke komen: ruimte voor 2000 mensen, een torenspits van bijna 50 meter en 350 parkeerplaatsen. Vanavond stemt de raad van de gemeente Reimerswaal, waar Yerseke onder valt, over de plannen.

Volgens de voorstanders is de kerk aan de rand van het Zeeuwse dorp met zo'n 7000 inwoners nodig om het groeiend aantal gelovigen te herbergen, maar volgens tegenstanders is dat flauwekul. "Veel mensen vragen zich af waarom het zo groot moet. Want uit de stukken blijkt dat de Gereformeerde Gemeente in Yerseke aan het krimpen is."

Aan het woord is Marien Weststrate, fractievoorzitter van Leefbaar Reimerswaal. "Het wordt een kolossaal gebouw tegen het natuurgebied Yerseke Moer aan. Dat zou eigenlijk niet moeten kunnen."

 • Omroep Zeeland
  Hier moet het gebouw komen
 • Omroep Zeeland
  De kerk komt aan de rand van het dorp

Er is natuurlijk al een kerk van de Gereformeerde Gemeente in het dorp en die biedt plaats aan 1400 gelovigen. "Ze moeten kijken naar de bestaande locatie, om die te verbouwen", zegt Weststrate. "Maar ze hebben nu eenmaal hun zinnen hierop gezet. Waarom het dan zo groot moet zijn, daar begrijp ik niks van."

SGP-wethouder Jaap Sinke is voor de komst van de kerk en hij weet wél waarom het zo groot moet. Hij spreekt Weststrate tegen over de krimp van het aantal gelovigen. "De grootte heeft alles te maken met de Gereformeerde Gemeente, want die is al vele jaren aan het groeien in Yerseke. We hebben nu bijna 2400 leden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

In den lande zijn ook voorbeelden geweest van kerken die binnen 30 jaar twee keer moesten verbouwen.

Jaap Sinke

Bovendien moet een kerk toekomstbestendig zijn, denkt Sinke. "Je bouwt zoiets voor 100 jaar, als het goed is. In den lande zijn ook voorbeelden geweest van kerken die binnen 30 jaar twee keer moesten verbouwen. Wat dat betreft hebben ze het hier in Yerseke grondig aangepakt."

En dat het gebedshuis aan de rand van bebouwing, tegen een natuurgebied aan moet komen, is volgens Sinke vanwege het parkeerprobleem. "Er is gekozen voor een locatie met voldoende parkeerruimte. Binnen de bebouwde kom hebben we die niet gevonden. Dus zijn we hier terechtgekomen."

 • Omroep Zeeland
  Megakerk in Yerseke
 • Omroep Zeeland
  Megakerk in Yerseke
 • Omroep Zeeland
  Megakerk in Yerseke

Maar bij die uitleg zet Weststrate vraagtekens. "De wijze waarop dit tot stand is gekomen, is zeer dubieus", zegt het raadslid, dat ook spreekt over "achterdeurtjes" en "in het geniep".

"Ze zijn er al vanaf 2012 mee bezig en wethouder Sinke zei steeds: ik weet van niks, er is geen plan. En dan ligt er opeens een plan!" Volgens Weststrate heeft de wethouder de raad misleid. "U maakt mij niet wijs dat hij er nooit iets van heeft afgeweten."

Geen hamerstuk

Misleiding dus, maar het raadslid denkt dat de stemming vanavond toch een gelopen race is. "SGP is de grootste partij en domineert in Reimerswaal. Wat zij willen, moet er komen. Daar zijn wij wel aan gewend."

De SGP zelf houdt een slag om de arm. "Ik verwacht geen hamerstuk, ik denk dat het een hete avond wordt", zegt Sinke. "En het is altijd al warm in de raadszaal..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl