Chinese webcammers laten hun gezicht verbouwen voor meer online succes
Iris de Graaf
redacteur Buitenland
"Ik heb al een dubbele ooglidoperatie gehad, filler-injecties en veel botox. Zoals je me nu ziet, zo zag ik er vroeger echt niet uit", zegt Li Wang (31) terwijl ze een kliniek voor cosmetische chirurgie in het westen van Peking binnenstapt.
Zij laat haar gezicht veranderen zodat ze haar kansen vergroot om een online superster te worden. "Ik wil gewoon mooier worden. Hierdoor word ik door meer mensen geaccepteerd en kan ik mezelf beter promoten."
En zij is niet de enige. Tienduizenden mensen in China hopen een beroemde internet-ster te worden als 'livestreamer'; een fenomeen waarvan heel China in de ban is. En daar veranderen ze met liefde hun hele gezicht voor.
Volgens Jin Xing, oprichter van de plastische chirurgie-app Soyoung, heeft inmiddels 95 procent van alle livestreamers plastische chirurgie ondergaan. "Je gezicht tijdens een livestream kun je niet fotoshoppen. En zo lang plastische chirurgie de kans vergroot op meer likes en virtuele cadeautjes, zal het populair blijven."
Ook Xiuxian Zhang (25) wacht in de kliniek op een behandeling. "Tijdens het maken van foto's en filmpjes was ik altijd op zoek naar de beste kant van mijn gezicht. Maar ik wilde er van elke kant goed uitzien, dus heb ik in 2014 de botstructuur van mijn gezicht laten veranderen."
Het is zeker niet de eerste behandeling die Xiuxian laat doen. En ook niet de laatste. "Na de botstructuur heb ik mijn ogen laten doen: de binnenste en buitenste ooghoeken, de onderste en bovenste oogleden en een dubbel ooglid operatie. Dat was wel ingrijpend. Vervolgens heb ik mijn neusbrug verhoogd, waardoor ik nu een welving en een puntneusje heb. Ook heb ik traanvormige neusgaten laten maken."
"Uiteindelijk wil ik eruit zien als een pop, als een 'manga cartoon'. Zo willen wij, jongens en meisjes, er allemaal uit zien. Wij internetsterren zijn superstreng voor onszelf als het op ons uiterlijk aankomt", constateert Xiuxian.
Meer inkomsten
Li is overtuigd dat de operaties haar helpen meer te gaan verdienen. "Dat je mooier wordt, helpt niet alleen je carrière als internet-ster, maar ook in het echte leven vinden meer mensen je aardig en kopen ze meer cadeautjes voor je. Het idee achter al deze ingrepen is dat als mensen naar jouw live-stream kijken, dat ze denken: 'Wow, zij is echt mooi, ik wil er net zo uit zien als zij."
Ook Xiuxian ziet zijn operaties als een investering in zijn carrière. "Voordat ik met cosmetische chirurgie begon, kreeg ik heel weinig kansen. Die waren allemaal vergeven aan mijn knappe vrienden en collega's. Maar na mijn operaties werd ik zelfverzekerder en kreeg ik veel kansen. Meer mensen willen vrienden met me zijn én ik verdien nu veel meer geld."
Na de kliniek bezoekt correspondent Marieke de Vries een succesvolle livestreamer 'Vicky Shen'. Haar echte naam is Shangwei Shen. Ze werkt voor het bedrijf Jinfenshijia waar ze in haar roze kamer zingt en danst voor de webcam. Meer dan 50.000 live-streamers zijn bij dit bedrijf in opleiding en iets meer dan dertig hebben er, net zoals Shangwei, een contract.
Shangwei verdient geld door virtuele cadeautjes van haar kijkers. Zij sturen haar icoontjes, zoals bloemetjes en hartjes en die kan zij later inwisselen voor geld bij het bedrijf waar ze voor werkt. "We verdienen niet zoveel geld als mensen denken, hoor. We moeten belasting betalen, we moeten het platform geld geven en ook betalen we Jinfeshijia een gedeelte."
Hoewel het een snelgroeiende industrie is, is de toekomst voor live-streamers onzeker. China kent een strenge censuur, ook op het internet. Veel online platforms, vooral als ze gaan over politiek of seks, worden al door de Chinese overheid geblokkeerd. En het feit dat miljoenen mensen live aan het uitzenden zijn, is de Chinese regering een doorn in het oog.
Op dit moment zijn er simpelweg niet genoeg toezichthouders om het allemaal te controleren. Maar dit gaat veranderen. De overheid is van plan om de inhoud van livestreams strenger te gaan controleren. Eind vorige maand zijn er al nieuwe censuurregels ingesteld door het ministerie van Cultuur.
Boetes
Er wordt nu zelfs gesproken over een verbod op livestreams als de verschillende platforms er niet in slagen om zich aan de nieuwe regels te houden.
Deze maand zijn er al 4314 chatrooms gesloten. Meer dan 18.000 livestreamers werden ontslagen of kregen een boete. Twaalf webcam-platforms, waaronder de grootste als Panda TV, 6.CN en Douyu, kregen boetes omdat ze content zouden hebben toegestaan die obsceniteit en geweld zou promoten en de 'sociale moraliteit' zou schaden.
Volgens Yixing Zuo, de eigenaar van Jinfenshijia, valt dat allemaal wel mee "Er zijn veel regels, vooral wat betreft zingen en dansen voor de camera. Maar onze omgeving hier is compleet netjes en volgens de regels. Ik denk wel dat het in de toekomst voor ons en voor de live-streamers allemaal wat lastiger wordt. Onze content blijft in elk geval netjes."
Toch gaan de tienduizenden Chinezen door met het volgen van hun droom om internetster te worden. Xiuxian heeft in elk geval nog veel meer operaties op de planning staan: "Ik heb er in de afgelopen vijf jaar twintig gehad. Dit jaar wil ik er in elk geval nog drie doen."