AFP
NOS NieuwsAangepast

Toestand Chinese dissident Liu Xiaobo kritiek

De gezondheidstoestand van de Chinese dissident Liu Xiaobo is verder achteruitgegaan. De artsen die hem behandelen in Shenyang zeggen dat zijn toestand kritiek is. De 61-jarige Liu heeft leverkanker. Het ziekenhuis deelt mee dat zijn maag is opgezwollen, zijn bloeddruk laag is en dat de kanker verder is uitgezaaid.

Een Duitse en een Amerikaanse specialist bezochten Liu dit weekeinde. Beiden stelden vast dat zijn toestand het toelaat om Liu over te brengen naar Duitsland of de Verenigde Staten, om daar verder te worden behandeld. Liu wil het land verlaten, maar de Chinese autoriteiten staan dat niet toe.

Gevangenis

De burgerrechtenactivist werd in 2009 veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf wegens ondermijning van het staatsgezag. In 2010 werd hem de Nobelprijs voor de Vrede toegekend, wat leidde tot een jarenlang diplomatiek conflict tussen Noorwegen en China.

Onlangs werd Liu overgebracht van een gevangenis in Peking naar het ziekenhuis in het noordoosten van China. Toen werd meegedeeld dat hij terminaal leverkanker heeft. In het ziekenhuis staat hij ook onder bewaking.

Liu heeft te kennen gegeven dat hij niet in China wil sterven. Zijn vrouw, die tijdens de gevangenschap van haar man in feite huisarrest had, wil het land ook verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl