De premier op sneakers, achter hem gaat Gert-Jan Segers van de ChristenUnie naar binnen
NOS NieuwsAangepast

Formatie op sneakers verder

De minister-president loopt in spijkerbroek over de Haagse Kneuterdijk. In de ene hand een bekertje koffie, in de andere hand wat papieren. Geen stropdas, geen jasje, sneakers aan de voeten. De formatie is vandaag casual.

In ieder geval vandaag en morgen vinden de onderhandelingen plaats in het Johan de Witthuis, op een steenworp van het Binnenhof. Verandering van omgeving biedt misschien nieuwe inspiratie, zo redeneert informateur Zalm.

"Hier kun je tenminste naar buiten zonder dat jullie het merken", vertelt Rutte de toegestroomde journalisten. "En het is gratis. Dat is mooi, want ik geef liever geen geld uit." Het Johan de Witthuis is een officiële ontvangstlocatie voor buitenlandse gasten van de regering.

Premier Rutte op sneakers, ChristenUnie-fractievoorzitter Segers had voor iets nettere schoenen gekozen

Geen sleutel tot succes

De Arabische nieuwszender Al Jazeera wil weten of er nu snel een nieuw kabinet komt. "We doen ons best", zegt de premier, "maar het is niet de sleutel tot succes. Formaties duren in Nederland lang, dat heb ik ook mijn collega's op de G20-top uitgelegd. Het voordeel is wel dat zo'n kabinet dan meestal vier jaar zit. Meestal."

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma bij de ingang van het Johan de Witthuis

CDA-leider Sybrand Buma tempert ook de verwachtingen. "We praten nog over van alles." Hij is blij met de verandering van locatie. "In de Stadhouderskamer op het Binnenhof heb je geen buitenlucht, hier kun je de tuin in lopen."

Ook Alexander Pechtold (D66) had zijn weekendschoenen aangehouden

D66-leider Pechtold heeft een weekendtas over zijn schouder. Sommige onderhandelaars blijven vannacht in een hotel slapen om morgenochtend weer vroeg te kunnen beginnen. Zijn collega Segers van de ChristenUnie is vandaag de enige op nette schoenen.

Benieuwd hoe het Johan de Witthuis eruit ziet? Michiel Breedveld nam er alvast een kijkje.

Een kijkje in het Johan de Witthuis

Regeerakkoord?

Het Johan de Witthuis is minder pittoresk dan de locatie waar in 2006 werd onderhandeld. Toen trokken de partijen PvdA, CDA en ChristenUnie zich terug in het koetshuis van het landgoed Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag. De bedoeling was dat de locatie geheim bleef, maar de pers kwam er al snel achter.

Zalm koos voor een soberder locatie, om de hoek van het Binnenhof. Volgens Inge van Rooij, expert op het gebied van externe ontmoetingen, kan dat genoeg zijn om los te komen van de dagelijkse beslommeringen.

"Als je maar van je werkplek afkomt, of dat nou 300 meter of verder weg is", zegt Van Rooij. "Het is belangrijk dat de tentakels verder reiken dan de werkplek. Voor de een is dat een boerderij in Friesland, voor een ander een pand midden in de stad. "

Al met al lijkt duidelijk dat de onderhandelaars zich willen losmaken van hun vertrouwde werkomgeving. Of dit ook echt gaat leiden tot een regeerakkoord? Wie weet, zegt Van Rooij: "Verandering van spijs doet eten. Het is misschien een dooddoener, maar het helpt wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl