1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Eran Oppenheimer (Rijksvastgoedbedrijf)
NOS NieuwsAangepast

Formatie even weg van het Binnenhof

De formatieonderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vergaderen vandaag en morgen niet op het Binnenhof. Ze verhuizen voor twee dagen naar het Johan de Witthuis, een paar honderd meter verderop.

Informateur Zalm liet direct na zijn aantreden al weten dat hij een paar dagen op locatie wilde praten. Het idee is dat verandering van omgeving misschien nieuwe inspiratie brengt.

Het Johan de Witthuis is een Rijksmonument uit 1655, dat gebruikt wordt voor officiële ontvangsten. Het pand heeft een ommuurde tuin waarin de onderhandelaars informeel bij elkaar kunnen zitten.

Het is de bedoeling dat de onderhandelaars hier knopen gaan doorhakken over een paar belangrijke dossiers. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen, logeren ze in een hotel in de buurt.

Rondkijken in het Johan de Witthuis

Het Johan de Witthuis is genoemd naar de eerste raadspensionaris van het graafschap Holland, Johan de Witt. Hij woonde van 1669 tot zijn dood in het pand aan de Haagse Kneuterdijk. In 1672 werden hij en zijn broer Cornelis op gruwelijke wijze vermoord door prinsgezinden. Die dubbelmoord is een ijkpunt in de vaderlandse geschiedenis.

Vrijdag werd duidelijk dat er voorlopig nog geen nieuw kabinet is. Er was zes uur onderhandeld in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. ChristenUnie-leider Segers zei dat er over ingewikkelde, lastige, moeilijke en mooie onderwerpen wordt gesproken. D66-leider Pechtold had het over pittige onderhandelingen.

  • ANP
    De vergadertafel staat al klaar voor de onderhandelaars die in het Johan de Witthuis verder formeren
  • Eran Oppenheimer (Rijksvastgoedbedrijf)
    De hal van het monumentale Johan de Witthuis met zicht op de antichambre

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl