NOS NieuwsAangepast

Vaticaan wil niet aan de glutenvrije hosties

Glutenvrije hosties zijn in de Rooms-Katholieke Kerk niet toegestaan. Het Vaticaan heeft bisschoppen daar per brief aan herinnerd, nu glutenvrije hosties in supermarkten en op internet worden verkocht. Katholieken geloven dat de hostie verandert in het Lichaam van Christus en daarom aanbeden mag worden. De priester deelt ze tijdens de mis uit aan de gelovigen.

In de brief staat dat hosties die geen gluten bevatten verboden zijn. Hosties moeten ongedesemd zijn en uit zuiver tarwemeel bestaan. Het toevoegen van andere ingrediënten aan de hostie, zoals fruit, honing of suiker, noemt de kerk "ernstig misbruik".

Miswijn

Mensen die vanwege de ziekte coeliakie niet tegen gluten kunnen, mogen van de kerk een hostie eten die gemaakt is met minder gluten. Helemaal glutenvrij mag van de kerk niet. Een hostie die gemaakt is van genetisch gemodificeerd materiaal mag dan weer wel.

Ook de miswijn, een symbool voor het bloed van Jezus, moet een natuurlijk product zijn en mag niet gemengd worden met andere ingrediënten. Wel kan er toestemming worden gegeven voor het gebruik van most, het nog niet vergiste sap van vruchten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl