NOS Nieuws

Twaalf verboden relaties medewerkers en patiënten in tbs-klinieken

Zeker twaalf medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen drie jaar een seksuele relatie gehad met een patiënt. Het ANP meldt dat op basis van informatie die het persbureau heeft opgevraagd bij de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ).

Tussen 2014 en 2016 zijn er ieder jaar vier meldingen gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers. De klinieken moeten seksuele relaties tussen personeel en patiënten melden bij de IGZ.

Bij de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn tussen 2014 en 2016 maar vier relaties gemeld. Dat komt volgens het ANP waarschijnlijk doordat de patiënten niet allemaal tbs met dwangverpleging hadden. Alleen in die gevallen moeten de relaties worden gemeld bij de dienst.

Ontslag

Het ministerie van Veiligheid en Justitie noemt alle seksuele relaties tussen medewerkers en tbs'ers ontoelaatbaar. Medewerkers krijgen doorgaans ontslag als zo'n relatie aan het licht komt.

Welke klinieken de meldingen hebben gedaan, is het ANP niet bekend. Vorig jaar stelde de Inspectie Veiligheid en Justitie vast dat er bij tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven medewerkers zijn ontslagen vanwege relaties met patiënten. Een patiënt die niet was teruggekomen van verlof had zich volgens media bij een medewerkster thuis schuilgehouden.

Het aantal van twaalf meldingen is vergelijkbaar met de jaren ervoor. Tussen 2009 en 2014 werden achttien seksuele relaties gemeld. Toen bleek na onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag dat niet alle gevallen werden aangegeven. Of dat nu ook het geval is, is volgens het IGZ niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl