Bondscoach Sarina Wiegman zag zaterdagmiddag dat haar elftal klaar is voor het Europees kampioenschap dat volgend weekend van start gaat. Oranje won in het stadion van Sparta met 5-0 van Wales.

Wiegman: we zijn op de goede weg

"Met 5-0 winnen is natuurlijk altijd een goed resultaat", zei Wiegman tevreden. "We moesten het spel maken tegen een handbalverdediging, maar dat zal volgende week zondag heel anders zijn."

Dan is Noorwegen de tegenstander in de openingswedstrijd van het EK. Wiegman denkt dat Oranje er klaar voor is. "We zijn op de goede weg. Spelers worden beter en we gaan steeds beter voetballen."

De vrouwen van Oranje juichen tijdens het duel met Wales Pro Shots

Wiegman is realistisch. Ze weet dat de kans klein is dat haar ploeg in eigen land Europees kampioen gaat worden. "Maar die kleine kans, daar gaan we wél voor", zei ze na afloop. "We weten wat we waard zijn, waar onze kwaliteiten liggen en wat ons te doen staat."

De voetbalsters willen geen doelstelling uitspreken voor hun derde EK. Oranje bereikte in 2009 als debutant verrassend de halve finales, vier jaar later liep het toernooi in Zweden uit op een deceptie. De nationale ploeg vloog er al in de groepsfase uit, zonder een doelpunt te hebben gemaakt.

'Eerst poulefase doorkomen'

"Duitsland is al jarenlang de nummer één, Noorwegen heeft het EK twee keer gewonnen en Zweden één keer. Statistisch gezien is de kans heel klein dat wij Europees kampioen worden", erkende Wiegman.

"Natuurlijk denken we niet dat we zomaar even de finale gaan winnen, daar gaat een heel traject aan vooraf. Ons eerste doel is de poulefase doorkomen. We willen wedstrijden winnen, zoveel mogelijk. En waar het eindigt, zien we dan wel."

Van de Sanden: hopelijk op het EK helemaal top

Shanice van de Sanden speelde met twee assists een belangrijke rol in de ruime overwinning op Wales. "Dat maakt me extra blij. Ik ben zeker tevreden."

Maar de aanvalster van Liverpool vond ook dat er meer in had gezeten voor Oranje. "Het had ook zo 10-0 kunnen worden en ik had nog twee of drie assists meer kunnen geven. Laat ik dat dan maar bewaren voor op het EK. Hopelijk ben ik dan helemaal top."

STER reclame