Bondkanselier Merkel verwelkomt premier Rutte Reuters

Premier Rutte heeft in de marge van de G20-top in Hamburg met de Russische president Poetin gesproken over vlucht MH17. Hij heeft hem bijgepraat over het besluit om de verdachten van het neerhalen van het toestel door een Nederlandse rechtbank te laten vervolgen, onder Nederlands recht.

Bij een uitvoering van de negende symfonie van Beethoven voor de G20-leiders zat Poetin achter Rutte. Na afloop heeft de Nederlandse premier de Russische president aangesproken, zei hij in Hamburg.

Rutte sprak met Poetin over MH17

Rutte heeft met Poetin afgesproken dat de Nederlandse ambassadeur in Moskou de adviseur van Poetin op de hoogte zal houden van de ontwikkelingen rondom de MH17. "Dat betekent dat Nederland er alles aan doet om te zorgen dat Rusland, net als andere betrokken landen, op de hoogte blijft van de laatste stand van zaken."

Hij wilde met het gesprekje duidelijk maken dat Nederland geen politieke bedoelingen heeft rond de MH17. "Wij willen alleen dat de onderste steen bovenkomt."

Over Poetins reactie kan Rutte niks zeggen, maar hij zegt dat het altijd goed is als regeringsleiders elkaar persoonlijk over dit soort gevoelige zaken spreken.

Erdogan

Rutte sprak niet met de Turkse premier Erdogan over het besluit van de Nederlandse regering om de Turkse vicepremier niet te laten spreken op een bijeenkomst in Apeldoorn. Hij herhaalde dat de relatie tussen Nederland en Turkije zo slecht is, dat een gesprek tussen de leiders nu niet handig is. Als zo'n gesprek zou mislukken ben je nog verder van huis, denkt hij.

Nederland hoort niet bij de G20, maar premier Rutte woonde de top in Hamburg bij op uitnodiging van de Duitse bondskanselier Merkel. Hij vond het een constructieve, zakelijke bijeenkomst.

STER reclame