Modi (met grijze baard) en Xi Jinping (helemaal rechts) ontmoeten elkaar op de G20
NOS NieuwsAangepast

Die andere beladen handdruk op de G20: China en India

Niet alleen de ontmoeting tussen de presidenten Trump en Poetin op de G20-top in Hamburg was gisteren spannend. Want zouden ook de Chinese president Xi Jinping en zijn Indiase collega Modi elkaar de hand schudden?

De spanningen tussen beide economische grootmachten - en buurlanden - zijn de laatste dagen weer behoorlijk opgelopen. Op een stuk grens tussen beide landen staan Indiase en Chinese militairen tegenover elkaar. Er is een filmpje opgedoken van duwende en trekkende militairen in het grensgebied.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

China en India hebben een lange geschiedenis van ruzie over de bijna 4000-kilometer lange grens. Op een aantal plekken is onenigheid over waar de lijn precies loopt. In 1962 liep dat uit op een oorlog - die China won. Vijf jaar later vonden kleinschalige schermutselingen plaats, toen won India.

"Sindsdien is er niet meer gevochten, maar zijn er wel geregeld dit soort stoeipartijtjes", zegt correspondent Joeri Boom in het NOS Radio 1 Journaal. Het gebied waar het nu om gaat is het Doklam-plateau, in het zuidwesten van China (het noordoosten van India). Een gebied dat de Chinezen opeisen, maar dat volgens India behoort aan Bhutan.

Bhutan riep India te hulp om te voorkomen dat Chinese militairen er een weg aanlegden. "Vanaf dat plateau kunnen de Chinezen heel makkelijk een strategisch stukje van India controleren, dat de kippennek wordt genoemd. Het is de enige verbinding van India met zijn zeven Noord-Oostelijke deelstaten."

Nieuwe oorlog?

Maar hoe gevaarlijk zijn de spanningen tussen de twee landen? Boom: "Dit gebeurt vaker. Dan blijven beide landen doorgaans rustig in hun verbale uitingen. Maar dit keer hebben beide kanten de term oorlog in de mond genomen."

"Toch denken experts hier niet dat het tot een gewapend conflict zal komen. De economische belangen van de twee wegen zwaarder dan het eergevoel. Ook hebben beiden een uitgebreid arsenaal aan kernwapens, een oorlog kunnen ze niet riskeren."

Modi en Xi Jinping in 2016 tijdens een bijeenkomst van de BRIC-landen vorig jaar

Toch blijft het volgens Boom spannend in de regio, waar India van zich af moet bijten tegenover China. "China wil de dominante macht zijn in Azië. Maar de Indiase economie groeit op dit moment harder. En ook de Indiase strijdkrachten moderniseren zich snel."

Maar hoe hebben beide leiders elkaar begroet gisteren tijdens de opening van de G20-top? Boom: "Met een handdruk en een brede glimlach. Voor nu lijkt dit opgelost. Maar we zullen nog vaak te maken krijgen met botsende Indiase en Chinese geografische belangen. Met name aan die lange, betwiste grens tussen de twee Aziatische reuzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl