NOS NieuwsAangepast

Clubs en bond verdeeld over 'meisjes only'-voetbal

Clubs in het amateurvoetbal zijn verdeeld over de vraag of je meisjes en jongens al op jonge leeftijd in aparte competities moet laten spelen of de meisjes toch samen met de jongens, zoals nu de norm is. De KNVB doet er onderzoek naar, maar vindt tot nu toe dat samen sporten zo lang mogelijk de norm moet blijven.

Het vrouwenvoetbal is de laatste jaren snel gegroeid: van ruim 80.000 leden in 2005 tot 153.000 in 2016. Omdat er lang te weinig leden waren, gingen meisjes op veel clubs meespelen met jongens. Nu de groei van het vrouwenvoetbal doorzet, is er steeds minder noodzaak voor gemengd spelen. Inmiddels speelt zo'n 1 op de 10 meisjes onder de 9 jaar in een meisjescompetitie.

De groei in het vrouwenvoetbal is het grootst bij die jongste groep. Het afgelopen jaar steeg hun aantal met 9 procent tot ruim 8600.

Weerstand

Een eigen competitie voor jonge meisjes is er in een aantal regio's. Het lijkt een logisch gevolg van het toegenomen ledenaantal, maar stuit nogal eens op weerstand. De KNVB-regio West 2, waar onder meer Den Haag en Rotterdam onder vallen, kreeg pas zo'n competitie toen de clubs vorig jaar dreigden er anders zelf een op te zetten.

Clubs moeten zich niet blindstaren op de competitie.

Minke Booij, manager vrouwenvoetbal KNVB

Minke Booij, manager vrouwenvoetbal bij de bond, benadrukt dat meisjescompetities niet verboden zijn, maar zegt dat de bond er terughoudend mee omgaat. "Juist op jonge leeftijd vind ik het goed dat de teams zoveel mogelijk gemengd zijn. Als meisjes met jongens spelen, is dat zowel goed voor de talentontwikkeling als voor hun persoonlijke ontwikkeling."

Volgens Booij kunnen clubs genoeg doen om meisjes die met elkaar willen spelen, tegemoet te komen: "Clubs moeten zich niet blindstaren op de competitie. Ze kunnen bijvoorbeeld meidentoernooien en andere activiteiten organiseren."

Het bestuur van amateurclub VELO uit Wateringen, een van de clubs in de competitie van West 2, wil meisjes wél graag in een aparte competitie laten spelen.

Jeugdcoördinator Rita Harnam: "Niet alle kleine meisjes durven mee te spelen met de jongens. En ook hun ouders zijn een obstakel. De vaders willen vaak wel, maar moeders denken dan: moet dat nu echt?" Volgens Harnam is er ook een grotere aanwas van jonge meisjes sinds ze eigen teams en een eigen competitie hebben.

De KNVB doet momenteel onderzoek naar de voor- en nadelen van het gemengd spelen. Mogelijk komt de bond later met een eenduidig beleid. Booij: "Er zijn 3000 voetbalclubs in Nederland en je kunt niet overal een passende competitie aanbieden."

EK voetbal voor vrouwen, rechtstreeks bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl