Toeristen wachten achter de hekken op het Binnenhof om partijleiders, hier Segers van de ChristenUnie, een handtekening te vragen
NOS NieuwsAangepast

Formatie Dag 114: moedig voorwaarts en pittige gesprekken

Er is voorlopig nog geen nieuw kabinet. Dat is ook vandaag weer de boodschap van de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het zomerreces van de Tweede Kamer is begonnen en steeds meer vakantiegangers brengen een bezoekje aan het Binnenhof. Maar de formatiegesprekken gaan gewoon door. Vandaag is bijna zes uur onderhandeld in de Stadhouderskamer.

Buiten wachten journalisten, maar ze krijgen niet te horen wat er is besproken. De politieke leiders hebben afgesproken dat ze hun mond houden.

Voorwaarts

Uit de korte vraaggesprekjes is wel op te maken dat het nog wel even gaat duren. Er zijn ingewikkelde, lastige, moeilijke en mooie onderwerpen besproken, zegt ChristenUnie-leider Segers. Hij wil moedig voorwaarts.

D66-leider Pechtold heeft het over pittige onderhandelingen en hij zegt dat de standpunten nogal uiteen liggen. CDA-leider Buma zegt dat de partijen voor een grote opgave staan.

Alleen

De onderhandelingen vandaag werden gevoerd zonder VVD-leider Rutte. Hij is op de G20-top in Hamburg. VVD-fractieleider Zijlstra zat wel aan tafel.

De vergadertafel staat al klaar voor de onderhandelaars die in het Johan de Witthuis verder formeren

Maandag gaat informateur Zalm met de vier partijen een paar honderd meter verderop zitten in het monumentale Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl