Voorstanders van abortus protesteren in San Salvador in 2013
NOS NieuwsAangepast

Tiener krijgt 30 jaar cel in El Salvador voor miskraam

Een vrouw van 19 jaar uit El Salvador is veroordeeld tot 30 jaar celstraf, omdat ze een miskraam heeft gehad. De rechter geeft haar die straf omdat ze geen medische hulp had gezocht voor de baby.

De vrouw was verkracht door een lid van een criminele bende. Ze had volgens haar advocaat niet door dat ze zwanger was. Ze is voortijdig bevallen op het toilet, waar ze een doodgeboren kind kreeg.

De rechter heeft haar veroordeeld voor moord, omdat ze geen professionele begeleiding had gezocht tijdens haar zwangerschap of de bevalling.

El Salvador is een van de weinige landen ter wereld waar abortus in alle gevallen strafbaar is, ook als er sprake is van verkrachting of een levensbedreigende situatie. Als een vrouw geen hulp zoekt voor haar ongeboren kind en een miskraam krijgt, wordt dat door rechters ook vaak gezien als abortus.

De zaak van de vrouw is geen uitzondering. Zeker 23 vrouwen in El Salvador zitten volgens The Guardian in de gevangenis, omdat ze een miskraam hebben gekregen in het rooms-katholieke land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl