Schrijvers Atlas Contact staken na vertrek uitgever

Ook auteur Adriaan van Dis legt de pen neer na de overstap van de uitgever ANP

Ruim veertig schrijvers van wie werk wordt uitgegeven door uitgeverij Atlas Contact gaan staken tot meer duidelijk is over het vertrek van uitgever Mizzi van der Pluijm. Het gaat onder meer om de auteurs Adriaan van Dis, NiƱa Weijers, Geert Mak, Hanna Bervoets, Nico Dijkshoorn en Lieke Marsman.

Woensdag werd bekend dat Van der Pluijm onverwacht vertrekt als uitgever en directeur van Atlas Contact. 1 augustus begint ze bij uitgeverij Das Mag die in 2015 werd opgericht. Ze werkte bijna dertig jaar bij Contact. De overstap van Van der Pluijm is het gevolg van een arbeidsconflict dat ze had met moederconcern VBK.

"Zolang VBK ons geen volledige openheid geeft over het vertrek van Mizzi en de koers die VBK de komende jaren voor Atlas Contact voor ogen heeft, leggen wij uit liefde voor de literatuur en onze uitgeverij waar het VBK betreft de pen neer", schrijven de auteurs in een petitie die is gepubliceerd op de website van de NRC over hun actie.

Directeur van VBK Wiet de Bruijn heeft de schrijvers zijn verontschuldigingen aangeboden voor de manier waarop met hen is gecommuniceerd en voor de onrust na Van der Pluijms vertrek. Dat deed hij in een e-mail die is ingezien door de NOS.

De Bruijn schrijft dat de uitgeversgroep andere uitgeverijen en een e-bookplatform wil opnemen om zo uit te breiden. Ook wordt er gezocht naar vervanging van de huidige minderheidsaandeelhouder.

"Mizzi was bang dat deze ontwikkelingen de autonomie van Atlas Contact in gevaar zouden brengen", schrijft de Bruijn. "We hebben haar helaas niet kunnen overtuigen dat er niets verandert aan de autonomie en koers van Atlas Contact." Volgens de directeur wilde Van der Pluijm alleen blijven als ze de uitgeverij kon kopen. VBK kon haar daarin niet tegemoetkomen.

Leegloop

De ondertekenaars van de petitie waarin de staking is aangekondigd "vrezen dat de belangen van uitgeversgroep VBK niet stroken met de waarden van uitgeverij Atlas Contact". Van der Pluijm schreef zelf in een persverklaring dat er een meningsverschil is over de toekomst van de literaire uitgeverij. Verschillende schrijvers noemen haar vertrek onheilspellend en vrezen een fundamentele koerswijziging bij Atlas Contact.

Onder meer de Volkskrant schreef na het bekend worden van het vertrek van Van der Pluijm dat Atlas Contact mogelijk gaat fuseren met uitgeverij Ambo Anthos en e-bookplatform Elly's Choice. De Bruijn noemt het gerucht over de fusie "volstrekt onwaar".

De NRC schrijft dat auteurs van Atlas Contact al aanbiedingen hebben gehad van andere uitgeverijen. Het is niet ongebruikelijk dat een onverwacht vertrek van een invloedrijke uitgever een leegloop tot gevolg heeft bij een uitgeverij.

Schrijver en programmamaker Jelle Brandt Corstius nodigde journalist Joris Luyendijk alvast uit om Van der Pluijm te volgen naar Das Mag. Atlas Contact gaf onder meer Luyendijks bestseller over de bankierswereld uit, Dit kan niet waar zijn.