NOS NieuwsAangepast

Vlechtwerkje in je hals helpt tegen hoge bloeddruk

Een metalen vlechtwerkje in de halsslagader - een soort stent - verlaagt de bloeddruk met tientallen punten. Het kan de oplossing zijn voor mensen met hoge bloeddruk die niet met medicijnen kunnen worden geholpen of die kampen met bijwerkingen van die medicijnen. Patiënten voelen zich na het inbrengen van het implantaat vitaler en hebben minder hoofdpijn en andere bijwerkingen.

Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek waar het UMC Utrecht aan meedoet. In het onderzoek zijn tot nu toe wereldwijd 56 patiënten behandeld, van wie 25 in Utrecht. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Sterfte

In Nederland hebben circa 4 miljoen volwassenen last van een te hoge bloeddruk. Daarvan is sprake als de bovendruk hoger is dan 140 punten of de onderdruk hoger dan 90. Het is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten en sterfte.

Bij elke twintig punten stijging van de bovendruk verdubbelt het risico op hart en vaatziekten. Zo'n 5 tot 10 procent van alle patiënten reageert niet op bloeddrukverlagende middelen. Voor deze groep van 200.000 tot 400.000 mensen was er nog geen behandeling.

Openvouwen

Bij de nieuwe ingreep krijgen patiënten met een aanhoudend hoge bloeddruk een zogenoemde stent in de halsslagader geïmplanteerd. Dat is een metalen vlechtwerkje dat vanuit de lies door de bloedvaten omhoog wordt geschoven naar de hals en daar in de slagader wordt geplaatst. Eenmaal op zijn plaats vouwt het buisje zich open, waardoor het vat wordt verwijd. Alles bij elkaar duurt deze ingreep ongeveer een uur.

In de halsslagader zitten zenuw-uiteinden die continu de bloeddruk registreren. Door het implantaat worden die geactiveerd en zenden ze via de hersenen signalen uit waardoor meteen de bloeddruk daalt.

Bloeddruk daalt, door bloeddrukregulering voor de gek te houden

Bij de patiënten vindt een bloeddrukdaling plaats van gemiddeld 24 punten. Een bovendruk van 170 kan zo verlaagd worden tot 146 punten. Internist Wilko Spiering is enthousiast; "Dit is een hoopvolle ontwikkeling voor die patiënten met hoge bloeddruk die nu onvoldoende kunnen worden behandeld en daarmee een ongewenst hoog risico op hart- en vaatziekten houden."

Dat wil niet zeggen dat de behandeling nu voor iedereen beschikbaar is. Het onderzoek gaat voorlopig nog door. Als de behandeling ook op lange termijn veilig en effectief blijkt te zijn, zal hij naar verwachting in de toekomst beschikbaar komen voor moeilijk behandelbare hoge bloeddruk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl