ANP
NOS Nieuws

Activistische aandeelhouder sleept AkzoNobel opnieuw voor de rechter

Elliott Advisors heeft een kort geding aangespannen tegen verffabrikant AkzoNobel. De activistische aandeelhouder, die 9,5 procent van de Akzo-aandelen bezit, eist dat er een aandeelhoudersvergadering komt waarop gestemd kan worden over het ontslaan van president-commissaris Antony Burgmans.

Elliott vindt dat het bestuur van AkzoNobel te afwijzend staat tegenover een overname door de Amerikaanse verfmaker PPG. Het is de tweede keer dat Elliott AkzoNobel voor de rechter sleept. Eerder probeerde de aandeelhouder al via de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam zo'n aandeelhoudersvergadering af te dwingen. Maar de rechter gaf Elliott toen ongelijk.

Weg vrij voor overname

Elliott hoopt dus dat het ontslag van Burgmans de weg vrij maakt voor een overname. Door die overname zou het aandeel Akzo waarschijnlijk flink stijgen, waar investeringsmaatschappij Elliott dan van profiteert.

Elliott heeft nu een enquête gehouden onder aandeelhouders van AkzoNobel. Zo zou 21 procent geen vertrouwen hebben in de raad van bestuur en 32 procent ontevreden zijn over hoe het bestuur reageerde op de avances van PPG. Slechts 0,2 procent zou daarover tevreden zijn.

Geen officieel bod

PPG maakte begin vorige maand bekend geen officieel bod te doen op Akzo, vanwege de afwerende houding van het bestuur. PPG mag nu een half jaar lang niet bieden op Akzo.

AkzoNobel zegt in een reactie kennis te hebben genomen van de stap van Elliott. "Dat is hun keuze. Wij hebben sinds juni 130 contacten met aandeelhouders gehad. En we zijn bezig met een plan voor betere relaties met onze aandeelhouders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl