Voorafgaand aan een eerdere vergadering protesteerden de boeren buiten
NOS NieuwsAangepast

Wanhoopskreet Brabantse boeren: '90 seconden om mijn bedrijf te redden'

De leden van de Provinciale Staten van Brabant stemmen vandaag over strengere milieuregels voor Brabantse veestallen. De provincie wil dat de gezondheid van omwonenden van veebedrijven beter beschermd wordt en heeft daarom nieuwe milieuregels ontwikkeld. Vandaag wordt duidelijk of die regels definitief worden doorgevoerd.

Landbouworganisatie LTO verwacht dat honderden boeren naar het provinciehuis komen om te protesteren. Zij zijn niet blij, vooral omdat ze sneller moeten investeren in milieumaatregelen dan verwacht. "Eerst moest ik in 2028 klaar zijn met mijn investeringen, nu in 2022", zegt varkenshouder John van Paassen.

Als het aan de provincie ligt, komen er nieuwe normen om de uitstoot van fijnstof, ammoniak en stank te verminderen. Boeren moeten hun stallen aanpassen. Zo mag een veehouder in de toekomst alleen nog maar een nieuwe stal bouwen als in ruil daarvoor iets meer stalruimte wordt afgebroken.

De verwachting is dat door dit nieuwe beleid het aantal dieren langzaam zal teruglopen, en daarmee ook de uitstoot van schadelijke stoffen. Het RIVM concludeerde al dat de uitstoot van de veehouderij invloed heeft op de longfunctie van omwonenden.

Henriëtte Driessen, varkenshoudster uit Someren, is net als Van Paassen een van de varkensboeren die gaat protesteren bij het provinciehuis in Den Bosch. Ze denkt dat de nieuwe maatregelen desastreuze gevolgen gaan hebben. "Wij moeten straks grote investeringen gaan doen, en de vraag is of we dat wel kunnen opbrengen. We hebben al zo veel gedaan op het gebied van milieu, waarom nu nog meer doen?", aldus Driessen.

Ook vindt Driessen dat er bij de uitstoot van schadelijke stoffen te veel naar de veehouderij wordt gekeken en minder naar andere sectoren. Ze wijst daarbij op Eindhoven Airport: "Willen de Provinciale Staten elke dag met het vliegtuig of een gezond stukje vlees? Wij vinden dit heel wrang, zeker omdat wij ons altijd aan de regels hebben gehouden."

Maar liefst 36 geïnteresseerden hebben spreektijd aangevraagd, onder wie Van Paassen. "Ik kreeg eerst twee minuten spreektijd, maar dat werd verminderd tot anderhalve minuut", zegt Van Paassen. "Ik heb 90 seconden om mijn bedrijf te redden."

Van Paassen vreest financiële problemen als de nieuwe regels erdoor komen. "Sommige stallen die straks weg moeten, zijn nog niet afbetaald. Ik heb mijn uitstoot al met 82% gereduceerd, en toch word ik met een dolk in de rug gestoken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl