ANP

Luchthaven Schiphol verwacht morgen de eerste hele drukke dag van de zomer, nu de vakantie begint in de regio Midden-Nederland. Meer dan 220.000 reizigers maken morgen gebruik van de luchthaven. Daaronder zijn meer dan 75.000 vertrekkende passagiers. De laatste topdrukte was in de meivakantie.

Door luchtvaartmaatschappijen wordt met belangstelling gekeken naar de maatregelen die Schiphol genomen heeft om de drukte hanteerbaar te houden. In de meivakantie ontstonden door de vakantiedrukte lange wachtrijen waardoor tientallen mensen hun vlucht misten.

Om dat soort toestanden nu te voorkomen heeft de luchthaven extra medewerkers ingezet voor de veiligheidscontrole en krijgen reizigers met weinig handbagage voorrang via een speciale security-route.

Desondanks kan het voorkomen dat er langere wachtrijen zijn bij de incheckbalies, bagageafgiftepunten, veiligheidscontroles en de paspoortcontrole. Om de reis zo vlot mogelijk te laten verlopen geeft Schiphol op zijn site een aantal tips aan reizigers.

Het aantal passagiers is de laatste jaren fors toegenomen. Vorig jaar waren er bijna tien procent meer vertrekkende passagiers dan het jaar ervoor. Volgens Schiphol neemt ook de hoeveelheid handbagage toe, doordat steeds meer mensen geen ruimbagage meenemen om kosten te besparen.

Juli en augustus

In totaal verwacht Schiphol 32 dagen met topdrukte in juli en augustus. In juli gaat het vooral om vertrekkende passagiers. In augustus ontstaat de topdrukte door passagiers die aankomen. Met name de vrijdagen, zondagen en maandagen zullen druk zijn. In totaal zullen tussen 8 juli en 3 september circa 12,4 miljoen mensen via Schiphol reizen.

STER reclame