De Koran uitgelegd aan kinderen, met plaatjes
De Koran uitleggen aan kinderen is niet zo gemakkelijk. Hoe leg je kinderen uit wat de zondvloed is? En wie is de profeet Mohammed eigenlijk precies?
"Alle standaard leerboekjes over de Koran zijn zo stijf. Ze staan vol met 'het mag of het moet-islam'", zegt Abdulwahid van Bommel. De Nederlandse schrijver en docent schreef daarom zelf een boek met uitleg over de Koran voor kinderen. "Kinderen moeten de gelegenheid krijgen om vragen te stellen en zich te verwonderen."
Ook voor ouders
De 'kinderkoran', zoals het boek wordt genoemd in de media, is volgens Van Bommel alleen een werktitel. "Het is een boek met uitleg over de Koran. Ik onderbreek het verhaal steeds met een "Nu jij!" rubriek. Daar worden vragen gesteld aan de kinderen over het stukje dat ze daarvoor hebben gelezen. Ze kunnen daar met hun ouders of leraren over praten."
Hij twijfelt of ouders in Nederland eigenlijk wel spontaan met hun kinderen praten over de Koran. Het boek kan dienen als een begin. "Het kinderboek is daarmee eigenlijk ook heel geschikt voor ouders."
Bijbels zijn in Nederland al te koop in allerlei soorten, maar Korans niet. Volgens Van Bommel bestaan ze wel degelijk. "Er zijn ontzettend veel interpretaties van de Koran te koop, die zijn altijd alleen in het Arabisch."
Volgens Van Bommel wordt in alle 450 moskeeën van Nederland min of meer dezelfde 'mainstream interpretatie' van de Koran aangehouden. Zijn lesboek zou hier goed bij aansluiten. "Ik denk dat kinderen veel aan dit boek kunnen hebben, alleen maar wetten leren is geestdodend."
"De Ulu Moskee in Utrecht heeft al een hele lading boeken besteld. Dan heb je het over de Turkse gemeenschap, maar ook vanuit de Marokkaanse gemeenschap is er interesse voor mijn boek."
Kritiek op de plaatjes
Van Bommel heeft nog geen kritiek ontvangen op zijn boek. "Maar dat komt nog wel. Ik loop een risico, want er staan veel plaatjes in het boek. Het afbeelden van de profeet of zaken in de Koran is volgens sommige strenggelovigen niet toegestaan."
De echte kritiek zal gaan komen vanuit het buitenland, denkt Van Bommel. "Het gebruik van afbeeldingen over zaken uit de Koran ligt erg gevoelig in landen als Saudi-Arabië, Afghanistan en Indonesië. Dan heb je nog dat sommige hedendaagse onderwerpen in het boek niet leuk gevonden kunnen worden. Ik gebruik bijvoorbeeld een tsunami om de zondvloed uit te leggen."
Het boek, De Koran, uitleg voor kinderen, is al sinds maart te koop, maar wordt zondag officieel gepresenteerd in de Ulu Moskee in Utrecht.