In Harlingen werd vorig maand 300 kilo cocaïne op een kotter gevonden
NOS NieuwsAangepast

Veel cocaïne naar kleinere havens; er wordt nauwelijks gecontroleerd

Burgemeesters van Nederlandse kustplaatsen maken zich zorgen over de cocaïnesmokkel via de havens in hun gemeente. Het lijkt erop dat een deel van de handel zich heeft verplaatst van de haven van Rotterdam naar plaatsen als Terneuzen, Vlissingen en Den Helder.

Volgens burgemeester Jan Lonink van Terneuzen worden veel drugs op de Westerschelde gedropt of overgezet van grote schepen op kleine vaartuigen, en dan naar havens als Breskens, Terneuzen en Vlissingen gebracht. De Westerschelde is volgens hem voor drugssmokkelaars een belangrijke aanvoerroute naar Antwerpen en andere Belgische steden.

Personeelsleden bij bedrijven in de havens helpen bij de drugssmokkel. In het NOS Radio 1 Journaal zei Lonink dat door het onderzoek naar motorbendes in Zuid-West-Nederland duidelijk is geworden dat de drugscriminaliteit is geïnfiltreerd in de lokale economie van de kustplaatsen. "Ze hebben verbindingen met personeelsleden in de havens. Ook hebben ze complete bedrijven die voor hen werken".

Bananen

De drugs zijn vaak verstopt tussen bananen en ander fruit uit Zuid-Amerika en West-Afrika. Dergelijke goederen gaan vaak naar Vlissingen en niet naar Rotterdam.

Een probleem voor de kustplaatsen is volgens Lonink dat politie, douane en marechaussee in Zeeland "slechts summier aanwezig zijn". In Rotterdam en op Schiphol wordt veel gecontroleerd, maar in de kleinere havens is nauwelijks controle.

Lonink weet niet of daardoor de drugshandel zich heeft verplaatst. "Het kan een rol spelen, maar het is ook gewoon zo dat door het onderzoek naar de motorbendes in Brabant beter zichtbaar is geworden wat hier aan de hand is".

Cocaïnejacht

Hoe omvangrijk de drugssmokkel in de kleinere kustplaatsen is, is niet duidelijk. Vermoedelijk wordt maar een klein deel van de cocaïne onderschept. Soms wordt er per ongeluk iets van zichtbaar, zoals in april toen op verschillende delen van de kust pakketten met cocaïne aanspoelden.

Lonink heeft meer voorbeelden: "Onlangs verging hier een jachtje met cocaïne, en in Leeuwarden werd ooit cocaïne gevonden tussen de bananen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl