NOS NieuwsAangepast

'Opvallende stijging regio aantal huizenkopers onder 25 jaar'

De jongere huizenkoper tot 25 jaar is in opmars in de regio. In het tweede kwartaal van dit jaar zou hun aandeel op de huizenmarkt met 85 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Het gaat om een paar honderd hypotheken.

Volgens De Hypotheker is deze stijging vooral waarneembaar in Overijssel en Gelderland. De huizenprijzen stijgen hier minder snel ten opzichte van de Randstad waardoor woningen beter betaalbaar zijn voor starters.

De hypotheekbemiddelaar zegt dat het vooral jongeren zijn die uit de regio zelf komen. "Waarschijnlijk gaat het om jongeren uit de provincie, die al enkele jaren werken", zegt woordvoerder Carina Kloet.

Het gemiddelde hypotheekbedrag van starters lag rond de 155.000 euro. Volgens De Hypotheker krijgt deze groep vaker financiële steun van hun ouders. Ook zouden ze meer spaargeld inbrengen.

Opvallend

Het hypotheekadviesbureau noemt de stijging opvallend omdat het voor starters doorgaans juist moeilijk is een huis te kopen. Het aantal starters in de leeftijd 25 tot 35 neemt al enige tijd af doordat de hypotheekregels steeds strenger worden en er te weinig starterswoningen zijn. Jongeren stellen het kopen van een huis dan ook uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl