Japanners kopen fruit op een markt in Tokio
NOS NieuwsAangepast

Japanse smaak verandert, dus EU profiteert met handelsakkoord

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Het is niet alleen meer rijst en vis wat de klok slaat in Japan. Aardappels, kaas, maar ook westers geteelde groenten vinden de Japanners nu lekker. Bloemen uit Nederland zijn eveneens in trek. Europese diplomaten kijken er verlekkerd bij: er zijn grote kansen om nog meer naar Japan te exporteren.

Vandaag wordt in Brussel een principe-akkoord ondertekend tussen de EU en Japan over nieuwe handelsrelaties. Nieuwe afspraken moeten de handel tussen Europa en de derde economie van de wereld makkelijker maken.

Afspraken over de walvisjacht staan niet in het 'JEFTA-verdrag'. Volgens EU-diplomaten is de jacht op walvissen illegaal en over illegale zaken maak je geen afspraken, zo is de redenering.

Paprika's en bloemen

Klaas Johan Osinga van LTO Nederland is enthousiast over het verdrag, waar Europese en Japanse leiders straks hun handtekeningen onder zetten. "We zien dan natuurlijk veel ceremonieel met vlaggen en toespraken, maar het is goed voor onze export." Vooral Nederlandse paprika's, bloemen en zuivelproducten gaan naar verwachting profiteren van de handelsovereenkomst.

Het is ons antwoord op het protectionisme.

EU-diplomaat over handelsverdrag met Japan

Maar nog niet alles is geregeld. De EU en Japan wilden opschieten, zodat ze vrijdag bij de G20-top in Hamburg met het getekende verdrag kunnen zwaaien in de richting van president Trump. Die is verklaard tegenstander van dit soort handelsverdragen. "Het is ons antwoord op het protectionisme", zegt een diplomaat.

Er is dus nog werk te doen. Zo moeten er nog afspraken worden gemaakt over 'geografische producten', zoals parmaham, roquefort- en gruyère-kaas. Van Europa mogen die producten alleen in de steden worden gemaakt waar ze hun naam aan ontlenen. En dat is een probleem voor de Japanners, die ook een aantal Franse wijnen zelf produceren.

De details over wat wel en wat niet mag, worden de komende maanden uitonderhandeld. Voor het eind van het jaar moet er een definitief akkoord zijn. "Dat lukt vast en zeker, maar we moeten wel blijven opletten", zegt LTO'er Osinga.

Een ferme handdruk van de onderhandelaar van Japan en EU-commissaris Malmström

Japan exporteerde vorig jaar voor 66 miljard euro naar de Europese Unie. Andersom was de goederenstroom goed voor 58 miljard euro. Het Aziatische land is wel streng als het gaat om hygiëne. Zo had de export van vlees nog steeds last van extra controles vanwege de gekkekoeienziekte, ook bekend als BSE. Maar die is in de EU al jaren geleden uitgeroeid.

De verwachting is dat de export vanuit Nederland naar Japan fors zal groeien. "Het is een rijk land, maar de landbouw in Japan zelf kan de vraag niet bijbenen. Daarom moet er voedsel worden geïmporteerd", zegt Osinga. Volgens de Europese onderhandelaars kan de EU dat voedsel nu gaan leveren.

Dit najaar wordt er nog gesproken over hoe conflicten moeten worden opgelost. De EU wil een speciaal arbitragehof, maar Japan voelt daar weinig voor. Eerder leidde het voornemen om een dergelijk hof op te richten bij het handelsverdrag met Canada (CETA) tot felle protesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl