Een laborant doet onderzoek naar de ziekenhuisbacterie MRSA
NOS Nieuws

Resistente bacteriën nog vrijwel overal in het afvalwater

De maatregelen die de overheid neemt tegen antibioticaresistentie hebben effect, maar toch komen gevaarlijke bacteriën nog voor in 90 procent van de rioolzuiveringsinstallaties. Ook na de zuivering.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid.

Antibioticaresistentie is een groot probleem omdat mensen en dieren ziek kunnen worden van bepaalde bacteriën, waar geen medicijnen tegen bestaan. De bacteriën zijn daar resistent tegen en gaan niet dood van het medicijn.

Dierhouderij

In Nederland worden in de dierhouderij veel minder antibiotica gebruikt dan een aantal jaar geleden. Hierdoor komen via mest minder resistente bacteriën in het milieu terecht. Ook schrijven artsen in Nederland minder vaak antibiotica voor en wordt het afvalwater van ziekenhuizen extra gezuiverd.

Maar toch komen potentieel dodelijke bacteriën nog steeds voor en raken mensen besmet. Het RIVM wil meer gericht onderzoek doen naar de oorzaken van de verspreiding via onder meer oppervlaktewater, besmette zwemmers en reizigers die Nederland binnenkomen.

Ziekenhuizen

Ook wil het RIVM meer onderzoek doen naar mogelijke oplossingen zoals water zuiveren met uv-stralen, ozon en koolstoffiltratie en een andere verwerking van mest.

Minister Schippers gaat ook gerichte metingen laten uitvoeren in ziekenhuizen, omdat nog steeds niet duidelijk is wat de rol van ziekenhuizen en hun patiënten is bij de verspreiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl