'Witte' sollicitant met strafblad kansrijker dan een allochtoon zonder
Iemand van Nederlandse afkomst met een strafblad, bijvoorbeeld voor geweld, wordt bij een sollicitatie eerder uitgenodigd dan iemand met een migratie-achtergrond en een blanco strafblad. Dat schrijven universitaire onderzoekers in het Tijdschrift voor Criminologie. Ze concluderen dat bij het zoeken naar nieuw personeel de etnische afkomst zwaarder weegt dan het hebben van een strafblad.
Onderzoekers van de VU, de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving stuurden 500 gefingeerde sollicitatiebrieven met een cv in reactie op internetvacatures.
De brieven waren inhoudelijk vrijwel hetzelfde, maar in de cv's werden de afkomst van de schrijver en het hebben van een strafblad systematisch gevarieerd. Dat gold ook voor het type delict waarvoor de sollicitant zogenaamd was veroordeeld. Dat kon een geweldsdelict zijn, maar ook een vermogensdelict of een zedendelict.
Type delict
In zijn algemeenheid bleek dat mensen met een strafblad wat minder vaak een positieve reactie kregen dan mensen die nooit met politie en justitie in aanraking zijn geweest. "Maar het verschil blijkt niet groot en het type delict speelt ook nauwelijks een rol", zeggen de onderzoekers.
Grote verschillen vonden ze wel bij de reacties op de herkomst van de sollicitant. Mensen met een niet-westerse achtergrond kregen veel minder vaak een uitnodiging om op gesprek te komen dan mensen met een Nederlandse achtergrond.
Verder bleek dat allochtonen met een blanco strafblad "significant minder vaak" een positieve reactie kregen dan 'Nederlanders' mét een strafblad. "28 procent van de geweldsdelinquenten van Nederlandse afkomst kreeg een uitnodiging om op gesprek te komen. Van de mensen met een migratie-achtergrond en geen geweldsdelict op hun naam was dat maar 9 procent."
'Ronduit walgelijk'
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt de uitkomst van het onderzoek "ronduit walgelijk". Hij vindt discriminatie bij sollicitaties onaanvaardbaar. "Je moet alle mensen beoordelen op wie ze zijn en wat ze kunnen en niet op hun afkomst. Daarmee ontneem je sollicitanten niet alleen een eerlijke kans op een baan, maar loop je als werkgever ook het risico om talent mis te lopen. Goede werkgevers doen dat niet. Die geven niet alleen Arie, maar ook Ali een eerlijke kans."
Anoniem solliciteren kan volgens Asscher helpen om taboes te doorbreken, maar uiteindelijk moeten gewoon alle vooroordelen weg, benadrukt de minister. "We willen toe naar een land waar niemand hoeft te verbergen wie hij is. Met bedrijven die discrimineren en daarvoor veroordeeld zijn, willen wij als overheid geen zaken meer doen."