AFP

Fabio Aru heeft de eerste bergrit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Italiaanse kampioen sprong op ruim twee kilometer van de meet weg uit het peloton en kwam juichend over de streep op La Planche des Belles Filles.

Chris Froome neemt de gele trui over van zijn ploeggenoot Geraint Thomas, die in de laatste kilometer wegzakte uit de groep der favorieten. Froome werd op de streep nog geklopt door Daniel Martin, die tweede werd in de etappe.

Richie Porte verloor geen tijd op Froome, maar concurrenten Alberto Contador (zes seconden) en Nairo Quintana (14) wel. Laurens ten Dam was de beste Nederlander op plaats 25.

Aru soleert naar ritzege op La Planche des Belles Filles

Het peloton, als verwacht aangevoerd door Team Sky, begon achter verschillende plukjes renners die de kopgroep vormden aan de slotklim van 5,9 kilometer. Philippe Gilbert en en Jan Bakelants hadden een minuut marge aan de voet van de 5,6 km lange slotklim, de Planches des Belles Filles, maar ver reikten de Belgen niet.

Thibaut Pinot, opgegroeid in de buurt van de klim, moest als eerste van de favorieten lossen en ook Pierre Rolland kon het tempo van Michal Kwiatkowski (Sky) niet volgen. Niet veel later zakte ook Bauke Mollema erdoorheen.

Zonder de gestrafte Peter Sagan en geblesseerde Mark Cavendish begon het peloton aan het begin van de middag in Vittel aan de etappe.

Waar gisteren maar één renner zin had in het avontuur, kozen vandaag acht renners voor de aanval. Een Nederlander sprong mee, Cannondale-renner Dylan van Baarle was de enige twintiger in de ervaren kopgroep met veel ritwinnaars en geletruidragers.

Bakelants, Mickaël Delage, Edvald Boasson Hagen, Gilbert, Thomas De Gendt, Thomas Voeckler en Pierre-Luc Perichon waren de andere aanvallers.

Koplopers ingerekend op slotklim

In aanloop naar de slotklim dunde de kopgroep langzaam uit. Op de Côte d'Esmoulières (derde categorie) haakte De Gendt al af. Een versnelling van Gilbert op ruim tien kilometer van de aankomst zorgde voor verdere versplintering aan de kop van de wedstrijd. Alleen Bakelants kon hem volgen. Op de flanken van La Planche des Belles Filles werden zij ingerekend door het peloton.

De uitslag van de vijfde etappe

STER reclame