Een datacenter van Equinix
NOS NieuwsAangepast

Deze 'data-blokkendozen' zorgen ervoor dat jij snel kunt Netflixen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is voor ons heel normaal: we tikken Netflix.com in of tappen op een filmpje in de Facebook-app. Binnen een paar seconden start vervolgens de video. Dit gaat zo snel vanwege tientallen gebouwen in Nederland, die eruit zien als mega blokkendozen: datacenters. Hierin staan tienduizenden servers. Vandaag is er zo'n nieuwe 'doos' geopend langs de A10 in Amsterdam.

Het gebouw, 11.500 vierkante meter, is van het bedrijf Equinix. Voor velen een onbekende naam, maar in de wereld van datacenters een grote speler. In de datacenters kunnen bedrijven hun eigens servers onderbrengen, denk bijvoorbeeld aan Google, Facebook of Amazon.

Daarnaast hebben internetproviders een directe verbinding met het datacenter. Daarmee bestaat de kans dus dat als jij Netflix aanzet, de data via dit nieuwe centrum loopt. Welke Nederlandse providers zijn aangesloten wil Equinix niet zeggen.

De servers in het nieuwe gebouw worden gebruikt voor wat caching wordt genoemd. Dit is tijdelijk geheugen, dat is bedoeld om snel toegang te krijgen tot bepaalde informatie. Want, als Netflix- en YouTube-video's allemaal uit Amerika of andere delen van Europa moeten komen, duurt dat langer. Dankzij de caching kan dat snel worden ingeladen en naar de gebruiker worden gestuurd.

Afdeling stiekem

Als je een serverruimte binnenstapt, tref je een bijna stofloze zaal aan waar constant ventilatoren staan te draaien. Die moeten de servers koelen. In die ruimtes staan tientallen kasten, rijen lang. Met daarin computerapparatuur van allerlei bedrijven. Die computers worden allemaal opgestapeld. Sommigen staan in een soort 'flat-opstelling', wat betekent dat bedrijven het niet erg vinden om met andere bedrijven in hetzelfde rek te zitten.

Maar het kan ook anders, zodat data meer worden afgezonderd. In het meest extreme geval kan er in de ruimte een tweede ruimte gebouwd worden, bedoeld voor data die extreem veilig moeten staan.

Een extra beveiligde serverruimte van Equinix

"Achter zo'n deur zit bijvoorbeeld de afdeling 'stiekem' van de Nederlandse overheid", zegt Fred Mol, manager van het datacenter. "Wat daarin zit weet ik niet, maar je mag ervan uitgaan dat het gaat om data die om een één of andere reden zeer goed beveiligd moeten worden."

In het geval van de Nederlandse overheid worden de apparaten bijvoorbeeld afgeleverd via een extra beveiligd transport. Sowieso is de beveiliging er heel streng. Normaal gesproken moet je een pasje hebben en twee keer langs een handscanner. Pas daarna kom je in de ruimte met servers. En dan hebben de bedrijven van wie de computer-apparatuur is ook nog zelf beveiliging.

  • NOS / Nando Kasteleijn
    Het nieuwe datacenter van Equinix
  • Google

Het nieuwe datacenter op het terrein van Amsterdam Sciencepark is niet het enige dat de afgelopen tijd uit de grond is gestampt. Eerder dit jaar werd een datacenter van Google opgeleverd. De internetgigant heeft er een laten bouwen in de Eemshaven. Toch lijken de twee nieuwe datacenters niet op elkaar.

Bij Equinix kan iedereen die dat wil servers aansluiten. Sterker nog, het bedrijf verhuurt geen eigen servers, het zorgt er alleen voor dat die van klanten kunnen blijven draaien. Bij Google is dat anders: daar kun je juist ook servers huren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl