ANP

Op elf provinciale wegen waar veel ongelukken gebeuren, worden trajectcontroles ingevoerd. Het OM zegt daarmee de verkeersveiligheid te willen verhogen. Het wijst er daarbij op dat vooral op provinciale wegen het aantal verkeersslachtoffers toeneemt.

Het gaat om N-wegen in Flevoland, Friesland, Limburg, Utrecht en Zeeland. Het zijn wegen waar vaak te hard wordt gereden of die als gevaarlijk te boek staan.

Trajectcontroles

Veilig Verkeer Nederland is blij dat er meer controle op snelheid gaat plaatsvinden. "Het weerhoudt mensen er toch van te hard te rijden", zegt een woordvoerder. De organisatie hoopt dat het OM uitzoekt waar de controles nog meer nodig zijn en dat het aantal wegen uitgebreid wordt.

Maar het OM zou meer kunnen doen om de verkeersveiligheid te verhogen. VVN pleit voor meer handhaving op afleiding in de auto door het gebruik van smartphones. "Als de pakkans daar ook vergroot zou worden, gaan we helemaal de goede kant op. Maar dit is al een stap in de goede richting."

Flitspalen

De snelheid van automobilisten wordt gemeten door meerdere flitspalen te plaatsen en die aan elkaar te koppelen. Over twee jaar moeten de systemen werken.

Het OM overlegt met de overige provincies om ook daar te controleren.

STER reclame