Een echo van een foetus van 20 weken Jan de Graaf / flickr / cc by-nc-sa 2.0

Onderzoekers in Rotterdam gaan vanaf vandaag tienduizend vrouwen en hun ongeboren kinderen volgen. De ontwikkeling en gezondheid wordt nauwgezet in de gaten gehouden. Het onderzoek stopt als de kinderen 18 jaar oud zijn.

Het project Generation R Next wordt gedaan door het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Doel van het onderzoek is simpelweg meer gezonde kinderen. Veel Rotterdamse kinderen zijn te dik en hebben gezondheidsklachten. Ook is sprake van gedragsproblemen, meldt RTV Rijnmond.

Foetus

De onderzoekers zullen de ouders al voor de zwangerschap adviezen geven om de gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen. De foetus in de buik van de moeder wordt vanaf de zesde week van de zwangerschap gevolgd.

Het is volgens het Erasmus MC de eerste keer dat dit onderzoek onder zo veel mensen wordt gehouden.

Stress

Het project Generation R Next is een vervolg op het nog lopende onderzoek Generation R. Daarbij worden gegevens verzameld van 10.000 kinderen die tussen 2002 en 2006 zijn geboren. Zij worden gevolgd tot ze jongvolwassen zijn. Onderzoekers kijken ook bij dit onderzoek naar de ontwikkeling, leefstijl en gezondheid.

Uit dat onderzoek bleek eerder al dat kinderen die gestresst zijn veel meer kans hebben om te dik te worden dan kinderen die geen last hebben van stress.

STER reclame