NOS NieuwsAangepast

Vliegende mieren in je haar en drankje. Waar komen ze vandaan?

Heb jij ze al opgemerkt? De vliegende mieren die op je zitten, je irriteren als je rustig op een terrasje zit of je huis binnenvliegen. Elke zomer is het weer een paar dagen raak. Waar komen ze vandaan?

"Normaal gesproken kunnen mieren niet vliegen, maar in de zomerperiode krijgen ze vleugels om zich in de lucht voort te planten", legt ecoloog Froukje Rienks van het Nederlands Instituut voor Ecologie uit. "Nu het buiten broeierig warm is, willen de mannetjes en de koninginnenmieren onder de tegels vandaan. Zij krijgen vleugels en vliegen de lucht in: daar worden de jonge koninginnen bevrucht."

Maar sommige mieren vinden hun geliefde niet en komen daardoor terecht in je drankje, op je huid of in je huis. "Ik snap dat het irriteert, maar mensen hoeven zich niet druk te maken", zegt Rienks. "De dieren hebben niet de intentie om jou op te zoeken of om je te bijten. Hun enige doel is zoveel mogelijk eitjes leggen."

Gelukkig duurt de paringsvlucht maar een paar dagen, vertelt Rienks. "Als alle koninginnen in je tuin bevrucht zijn, is de plaag weer voorbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl