We kennen het verhaal van Timothy Beck, die atletiek verruilde voor bobsleeën. We weten dat Laurine van Riessen als schaatsster én als baanwielrenster op de Olympische Spelen uitkwam. En zo zijn er veel meer voorbeelden.

Nu is er ook een tophockeyer die zijn geluk als ijshockeyer wil beproeven.

Ashley Jackson heeft gescoord bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Getty Images

De Engelsman Ashley Jackson, in het seizoen 2009/2010 nog topscorer van de Nederlandse hoofdklasse, behoort al tien jaar tot de beste hockeyers ter wereld. Nu gaat hij met een stick het ijs op.

De 29-jarige Jackson heeft een contract getekend bij Basingstoke Bisons, dat twee jaar geleden nog kampioen van Engeland werd.

Golden goal

Jackson is niet de eerste de beste. Hij speelde 187 interlands voor Engeland en Groot-Brittannië, waarin hij liefst 91 keer het net vond. Zijn hoogtepunt was ongetwijfeld het EK in Amstelveen in 2009, waar hij een hoofdrol speelde in het binnenhalen van de titel.

In de halve finales tegen Nederland zorgde hij hoogstpersoonlijk voor de beslissing met een golden goal in de verlenging. Een velddoelpunt, want Jackson was zeker niet alleen afhankelijk van de strafcorner.

Jackson dompelt Nederland in rouw bij EK hockey

Jackson speelde van 2008 tot 2010 voor HGC, werd in zijn tweede seizoen topscorer met 29 doelpunten, maar slaagde er net niet in om de landstitel naar Wassenaar te brengen.

Na de teleurstellende Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waar de nummer vier van Londen niet verder kwam dan de groepsfase, besloot Jackson zijn geluk te beproeven in andere sporten.

Jackson speelde al langer af en toe op amateurbasis een ijshockeywedstrijd in Gillingham. Dat beviel hem zo goed dat hij zich nu voor een seizoen verbonden heeft aan Basingstoke Bisons, een van de sterkste clubs in de Engelse Premier Ice Hockey League.

Deur niet dicht

Nu is de kans op olympisch eremetaal in het ijshockey niet zo groot, al werd Groot-Brittannië bij de Winterspelen van 1936 in Garmisch-Partenkirchen nog wel olympisch kampioen.

Sinds 1948 plaatsten de Britten zich niet meer voor de Spelen en het is ook al 23 jaar geleden dat het voor het laatst meedeed aan het WK voor A-landen.

Niet verwonderlijk dat Jackson een slag om de arm houdt. "Voor de volledigheid: ik wil graag zeggen dat ik niet heb bedankt voor het nationale hockeyteam. Ik hoop in de toekomst het Engelse/Britse shirt weer te dragen."

STER reclame