Peter Sagan is door de Tourorganisatie uit de Ronde van Frankrijk gehaald. De jury bestraft hem voor de duw die hij in de finale van de vierde etappe uitdeelde aan Mark Cavendish.

"Ik zie Sagan twee keer met zijn ellebogen bewegen wat de val van Cavendish veroorzaakt", zegt jury-voorzitter Philippe Marien. "Gevaarlijk gedrag in een sprint kunnen we niet tolereren."

Sagan rijdt Cavendish de hekken in, elleboog of niet? Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Aanvankelijk leek Sagan alleen een tijdstraf van dertig seconden te krijgen, maar na overleg heeft de jury de wereldkampioen alsnog uit de Tour gehaald.

"Het was geen makkelijke beslissing. We weten over wie we spreken. Maar het gaat niet over de persoon, maar over de daad. Die lijkt me zeer opzettelijk, het lijkt bijna op slaan", zei Marien.

De Slowaakse wereldkampioen zelf baalt van het incident. "Het was een beetje mijn schuld en een beetje die van Mark. Ik vind het echt sneu voor hem dat hij zo hard gevallen is. Het was een rommeltje."

Sagan vindt zichzelf niet de aanstichter. "Hij kwam opeens op rechts. Ik wilde in het wiel van Kristoff. En Mark kwam snel rechts en toen kon ik niet meer naar links."

Cavendish zou graag zelf met Sagan gaan praten

Cavendish heeft volgens de eerste berichten een schouderblessure opgelopen. Ook heeft hij last van zijn hand. De Brit is voor onderzoek naar het ziekenhuis. Toen hij op de grond lag, reed de Duitser John Degenkolb nog over hem heen.

Cavendish wil gesprek met Sagan

Opvallend genoeg sprak Cavendish in milde bewoordingen over Sagan. "Ik kan goed met Peter opschieten. Een crash is een crash. Alleen zijn elleboogstoot snapte ik niet. Daar wil ik met hem over praten."

Mark Cavendish verlaat het ziekenhuis Orange Pictures

André Greipel reageerde direct na de etappe woedend na de actie van Sagan. "Hij denkt dat hij de koning is maar hij moet zich net als iedereen aan de regels houden", zei Greipel.

Later trok de Duitser zijn woorden in. "Soms moet ik eerst kijken en dan pas oordelen. Sorry Sagan, deze straf is te zwaar."

STER reclame