Apparaten moeten langer meegaan, vindt Europees Parlement
Fietslampjes, telefoons, tv's: ze belanden te snel bij het afval, vindt het Europees Parlement. Daarom nam het vandaag een voorstel aan dat fabrikanten moet verplichten spullen te maken die langer meegaan.
Het voorstel is een initiatief van Europarlementariër Pascal Durand van De Groenen/Vrije Europese Alliantie. De overgrote meerderheid van het parlement staat achter zijn voorstel, blijkt uit een stemming vandaag. Daarmee roept het de Europese Commissie nu op om maatregelen te nemen.
Inwisselbaar
Veel producten zijn zo gemaakt dat ze minder lang meegaan dan in theorie zou kunnen. Daar zijn verschillende redenen voor, zegt industrieel ontwerper en onderzoeker Marcel den Hollander. Hij promoveert op het onderwerp.
"De meeste bedrijven produceren zo goedkoop mogelijk, verkopen zo duur mogelijk en herhalen dat", zegt Den Hollander. Daarbij komt dat de markt in het Westen vaak al erg verzadigd is: wie een koffiezetapparaat wil, heeft er waarschijnlijk al een. Wat overblijft zijn vooral vervangingsaankopen.
Tegelijk zijn veel apparaten nog helemaal niet stuk als ze afgedankt worden. Den Hollander: "Gebruikers zijn door de jaren heen gewend dat ze telkens iets nieuws moeten kopen."
Zeker driekwart van de Europese consumenten wil hun spullen die wel kapot zijn liever repareren dan vervangen door nieuwe, blijkt uit eerder onderzoek van de commissie. Dat ze daar niet voor kiezen, is onder andere omdat de kosten van een reparatie hoog en de service slecht is.
Ook de Nederlandse milieuorganisatie Natuur en milieu krijgt meldingen binnen van mensen die hun spullen wel graag repareren maar daarbij tegen obstakels aanlopen, zegt persvoorlichter Jolanda van Zwieten. Bijvoorbeeld omdat reserve-onderdelen schaars zijn. Of artikelen zijn vastgelijmd, en daardoor niet te openen. Het gaat vooral om mixers, haardrogers en koffiezetapparaten.
Oplossingen
Een van de voorstellen van het parlement is nu om apparaten zo te maken dat ze makkelijker uit elkaar te halen en te repareren zijn, en om de beschikbaarheid van reserveonderdelen voor die reparaties te verbeteren.
Verder wil het dat artikelen met onderdelen als batterijen en led-lampjes zo gemaakt worden dat je ze er makkelijk uit kan halen en kan vervangen. Ook moeten fabrikanten langere garanties meegeven bij hun producten.