Vanaf volgend jaar 435 miljoen extra voor verpleegzorg

Het demissionaire kabinet trekt vanaf 2018 jaarlijks 435 miljoen extra uit voor de verpleeghuizen. Het geld is bedoeld voor extra personeel, schrijft staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer.

Het extra geld is een gevolg van het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers over de slechte kwaliteit van de verpleegzorg. Alle partijen in de Tweede Kamer hebben dat manifest omarmd en vinden dat er snel actie moet worden ondernomen.

De Nederlandse Zorgautoriteit rekende op verzoek van Van Rijn al uit dat er aan het einde van de volgende kabinetsperiode 2,1 miljard euro moet zijn geïnvesteerd. Het kabinet heeft nu besloten om daar volgend jaar mee te beginnen.

"We hebben in 2017 al extra geld beschikbaar gesteld, maar 2018 mag natuurlijk geen verloren jaar zijn", zegt Van Rijn. "Dat hebben we nu voor elkaar. Verpleeghuizen kunnen meteen aan de slag om mensen aan te nemen."

Loopt Van Rijn het nieuwe kabinet niet voor de voeten?

De staatssecretaris hoopt dat er rond de 7000 zorgmedewerkers bij komen. Het gaat dan zowel om verpleegkundigen als om verzorgenden die zich met de dagbesteding bezighouden.

Er moet nieuw personeel worden aangetrokken. Maar omwille van de snelheid wil Van Rijn ook meer uren aanbieden aan personeelsleden met een deeltijdcontract.

Waardevol en ingewikkeld

De brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz vindt het extra geld een waardevolle stap om te voldoen aan het kwaliteitskader. "Door deze toezegging kunnen verpleeghuizen extra mensen aannemen en kunnen we de werknemers goede vaste contracten aanbieden."

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen, de V&VN, is kritischer. "Feitelijk stelt de staatssecretaris dat er een personeelstekort is, maar hij labelt het aan verpleeghuizen en dat vinden wij ingewikkeld, omdat er echt een groot probleem is in wijkverpleging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl